Babka płesznik – właściwości i przygotowanie

Babka płesznik – właściwości i przygotowanie

Babka płesznik to roślina, która zyskuje na popularności w naszym kraju. Sięgają po nią osoby, które w naturalnych sposób chcą poprawić przemianę materii oraz zmniejszyć poziom cukru we krwi.

Babka płesznik skład

Babka płesznik (Plantago psyllium L.) pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie jest znana od wieków w medycynie ludowej i tradycyjnej. Popularna jest także w Indiach oraz Pakistanie i Afryce Północnej.
Właściwości babki płesznik są jednak potwierdzone przez nowoczesne badania medyczne. Przede wszystkim na uwagę zasługuje wysoka wartość błonnika, który stanowi około 2/3 wagi całości.
Oprócz tego w składzie nasion babki płesznik znajdziemy białko, polisacharydy, tłuszcze, fitosterole.

Babka płesznik właściwości i działanie

Jedną z właściwości babki płesznik jest regulacja trawienia i wypróżniania się. Ponieważ w nasionach znajduje się błonnik i substancje śluzowate, to wypróżnianie staje się łatwiejsze i częstsze. Naparów można używać zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek. W pozytywny sposób wpływają one także na problemy z pacą jelit, chorobę wrzodową, zespół jelita drażliwego, hemoroidy.
Z uwagi na obecność błonnika babka płesznik właściwości ma pozytywne także przy odchudzaniu się. Daje uczucie sytości, zmniejsza wchłanianie tłuszczów, przyspiesza przemianę materii.
Babka płesznik przy cukrzycy również może być polecane, z uwagi na zmniejszanie poziomu stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu LDL.
Przyjmowana zewnętrzna babka płesznik przyspiesza gojenie się ran i oparzeń, łagodzi świąd i zmniejsza podrażnienia. Może być stosowana atopowym zapaleniu skóry, trądziku różowatym, łuszczycy.

Babka płesznik mielona czy nasiona?

Prozdrowotne właściwości wykazują zarówno nasiona babki płesznik, jak i otaczająca je łuska – to właśnie w niej znajdują się substancje śluzowate. Można przyjmować całe nasiona, jednak wtedy może się okazać, że nie zostaną w całości strawione. Stąd też zaleca się, by babkę płesznik mielić przed dodaniem do potrawy czy zrobieniem z niej naparu.

Babka płesznik jak przygotować

Przygotowanie babki płesznik jest bardzo proste. Nie posiada ona mocno wyróżniającego się, jest on raczej lekki, chociaż charakterystyczny. Można więc z powodzeniem mieszać zmielone nasiona z dowolnymi płynami – wodą, herbatą, sokiem – czy dodawać do potraw. Ma jednak śluzowatą konsystencję, co nie każdemu będzie odpowiadać, ale to właśnie zawarty w łuskach śluz czyni jej właściwości tak pożądanymi.

Babka płesznik rano czy wieczorem

Zazwyczaj zaleca się przyjmować babkę płesznik dwa razy dziennie. Wystarczy zalać napojem około 2 łyżki proszku i zostawić na kilka minut, by spęczniały. Następnie wypić – i znowu popić płynem. Stąd też często napar z babki płesznik jest wypijany po prostu przed posiłkami. Można mieszać ją także z musli, jogurtami, dodawać do płatków, smoothie, koktajli.

Babka płesznik czy siemię lniane?

Babka płesznik i siemię lniane mają podobne właściwości i śluzowatą konsystencję. Na pewno w pierwszym przypadku mamy większą zawartość błonnika, co daje większe poczucie sytości. Obie rośliny mają podobne działanie jeśli chodzi o regulację pracy jelit i wypróżnienia i są polecane jako suplementacji w przypadku cukrzycy.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy lepsza jest babka płesznik czy siemię lniane. Częściowo działają podobnie na te same dolegliwości, częściowo są polecane na inne. Może warto więc rozważyć stosowanie ich zamiennie albo na podstawie własnych obserwacji prowadzonych np. przez miesiąc, wybrać bardziej odpowiednie nasiona dla siebie.

Babka płesznik w ciąży i przeciwwskazania

Raczej nie ma rozpoznanych przeciwwskazań do przyjmowania babki płesznik, reakcje alergiczne zachodzą bardzo rzadko. Jednak ogranicza ona nie tylko wchłanianie tłuszczów, ale może zmniejszać także wchłanianie niektórych leków. Warto więc zachować godzinny odstęp między przyjmowaniem leków a piciem naparów z babki płesznik. W przypadku niedrożności jelit należy możliwość przyjmowania b.p. skonsultować z lekarzem prowadzącym. Jej spożycie możliwe jest również przez kobiety w ciąży i matki karmiące.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.