Ma smaczny miąższ i zawiera cenne dla zdrowia wartości odżywcze — dynia hokkaido to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni, a dzięki swojej ozdobnej, ciekawej formie znajduje też zastosowanie jako element dekoracyjny. Dzięki niej można stworzyć jesienne aranżacje. Poznaj bliżej ten produkt, sprawdź, jego zastosowanie kulinarne oraz wartościowość odżywczą.
Co to jest dynia hokkaido i jak wygląda?
Tym, co wyróżnia dynie hokkaido na tle innych gatunków, jest mały rozmiar. Warzywo ma intensywną pomarańczową lub czerwoną barwę. Jego kulisty kształt przypomina trochę większą cebulę lub gruszkę, a waga nie przekracza 2 kg. Odmiana ta pochodzi z Japonii. Hokkaido jest rośliną jednoroczną, jednopienną o pokroju płożącym i pnącym. Jej grube, owłosione i rozgałęzione pędy osiągają do 10 metrów długości. Zielone okazałe liście również pokrywa srebrny meszek. Dynia jest zapylana przez owady i kwitnie latem od czerwca do września, wypuszczając duże żółte kwiaty. Bulwa w całości wraz ze skórką i pestkami jest jadalna.
Wartości odżywcze dyni hokkaido
Dynia jest na liście produktów polecanych przez dietetyków ze względu na bogactwo składników odżywczych. Warto spożywać ją sezonowo, ale można też przechowywać w chłodnym, suchym miejscu do około 6 miesięcy lub pokroić na kawałki i zamrozić. W jej składzie znajdują się takie substancje jak m.in. beta-karoten, witaminy A, E i C, błonnik oraz pierwiastki mineralne, których szczególnie dużo obecnych jest w pestkach – potas, cynk, siarkę, magnez, czy wapń. Zawarte są również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytyna.
Sposób przygotowania dyni hokkaido. Jak jeść?
Dynia hokkaido znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. To produkt, który można spożywać w całości. Z racji tego, że ma cienką skórkę, nie trzeba jej ściągać, by dostać się do miąższu. Dynia nadaje się do jedzenia na surowo – wówczas zachowuje największą ilość składników odżywczych, ale można również się poddać ja obróbce termicznej przez duszenie, gotowanie, pieczenie, czy grillowanie.
Można ją podawać na wiele różnych sposobów – na słodko i wytrawnie, w kawałkach lub w postaci purée. Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie dyni jest zrobienie z niej zupy. Doskonałe są z niej również placki. Można ją piec i serwować w formie dodatku do obiadu lub potraktować jako składnik rozmaitych sałatek czy koktajli. Amatorzy słodkości doceniają dyniowe ciasta, dżemy, a nawet lody.
Hokkaido dobrze komponuje się z takimi składnikami jak masło, śmietanka, miód, syrop klonowy, czy orzechy. Jej smak podkreślają i wzmacniają przyprawy m.in. sól, pieprz, również pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, cynamon oraz imbir. Pestki dyni można prażyć lub wysuszyć i również potraktować jako samodzielny składnik, lub smaczny dodatek do różnych potraw.
Ile kcal ma dynia hokkaido? Jaki ma indeks glikemiczny?
Osoby, które szukają zdrowych i niskokalorycznych pokarmów, mogą do swojego jadłospisu włączyć dynię hokkaido. W 100 gramach produktu zawartych jest około 60 kcal. Chociaż ma nieco więcej kalorii niż inne gatunki, jest bogatsza pod względem witamin, pierwiastków i innych składników odżywczych. Zawarty w niej błonnik pokarmowy wspiera metabolizm organizmu, a także pomaga na dłużej zachować sytość. Dynia hokkaido ma średni indeks glikemiczny, który wynosi 66. Żeby nie dopuścić do zbyt gwałtownego wyrzutu glukozy do krwi, warto spożywać ją wraz z produktami białkowymi i tłuszczami.
Właściwości lecznicze dyni hokkaido
Dzięki temu, że dynia hokkaido zawiera beta-karoten, jej spożywanie może wpływać na hamowanie stresu oksydacyjnego, a tym samym poprawiać ogólną witalność organizmu. Witamina A pomaga chronić wzrok. Poza tym składniki odżywcze, które ma dynia, wspierają prawidłowe działanie układu pokarmowego. Pestki wykorzystywane są do odrobaczania. Kukurbitacyna, która jest w nich obecna, uszkadza układ nerwowy pasożytów, przyspiesza usuwanie drobnoustrojów i działa detoksykująco.
Dynia hokkaido – przeciwwskazania
W przypadku cukrzycy lub insulinooporności trzeba zachować ostrożność w komponowaniu posiłków zawierających dynię, z racji jej wysokiego indeksu glikemicznego. Choć produkt obfituje w składniki odżywcze i większość osób może go spożywać, istnieją pewne przeciwwskazania – dynia hokkaido może być niebezpieczna przy wysokim poziomie potasu we krwi, co powiązane jest z chorobami nerek. Odradzana jest także w przypadku nadreaktywności pęcherza moczowego, a także przy wrzodach żołądka i jelit.