Chociaż sama ich nazwa może brzmieć odpychająco, nie warto się do nich zrażać po samej ich nazwie. Flaczki, bo o nich właśnie mowa, to jedne z podrobów, które mogą nam się kojarzyć z dzieciństwem. Pomimo, że kiedyś pewnie nie chcieliśmy ich nawet spróbować, warto to uczynić teraz. Dobrze przygotowane flaczki będą daniem, do którego chętnie będziemy wracać. Jednak jak je przygotować, jak długo je gotować, o tym dowiecie się z lektury tego artykułu.
Flaczki – koszmar z dzieciństwa czy wyborny rarytas?
Flaczki należą do dań staropolskich. W dawnych czasach, praktycznie każda część zabitego zwierzęcia była wykorzystywana. Sytuacja ta dotyczyła również flaków. Wykorzystywano podroby wołowe, cielęce oraz wieprzowe. Dziś najpopularniejsze są flaki wołowe, z nich zresztą przyrządzane jest aromatyczne danie jakim są flaczki. Jak sama nazwa wskazuje są to flaki wołowe gotowane w bulionie wołowym, z dodatkiem włoszczyzny, czasem papryki, jak również pieczarek.
Jak odpowiednio przygotować flaczki?
Przed samym ugotowaniem flaków, najpierw musimy się porządnie wyczyścić.
Zazwyczaj flaki dostępne w sklepach są już wstępnie oczyszczone. W tym przypadku wystarczy porządnie opłukać je wodą, najlepiej kilkukrotnie, a następnie włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez około 5 minut. Po tym czasie falki należy odcedzić i powtórzyć gotowanie, ale tym razem przez około 15 minut. Wtedy flaki gotowe są do właściwego gotowania. Proces ten pozwoli na pozbycie się ich nieprzyjemnego zapachu, jak również zagwarantuje, że będą one dobrze ugotowane.
W przypadku flaków nieoczyszczonych, proces ich przygotowania jest o wiele dłuższy. Pierwszym krokiem jest wypłukanie resztek pokarmowych, a następnie „wywrócenie” flaków na drugą stronę i ponowne opłukanie pod bieżącą wodą. Pozostałe zanieczyszczenia usuwamy nożem lub szczoteczką. Jeżeli jest to bardzo trudne, możemy włożyć flaki na 15 minut do gorącej wody, następnie schłodzić je i spróbować ponownie usunąć zanieczyszczenia nożem. Na sam koniec flaki kilkukrotnie przepłukujemy w wodzie. Tak samo jak w przypadku gotowych oczyszczonych flaków, tak samo oczyszczone przez nas musimy podgotować je najpierw przez 5, a następnie przez 15 minut.
Jak długo gotować flaczki?
Oczyszczone flaczki zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, najlepiej wołowym. Potrzebne będzie nam około 1,5-2 litrów bulionu, zależnie od ilości gotowanych flaczków. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, uzupełniając braki wody. Po tym czasie możemy dodać warzywa i przyprawy według uznania. Gotowe flaczki powinny być bardzo delikatne, jednak nie powinny się rozpadać.