Pod nazwą kasza bulgur kryją się ziarna pszenicy durum, które w procesie produkcyjnym są gotowane, suszone, a na końcu rozgniatane. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie ceniona jest za swoje walory odżywcze oraz lekko orzechowy smak. Staje się coraz bardziej popularnym produktem w naszych domach. Może stanowić dobry zamiennik dla tradycyjnych zmienników. Jeśli nie wiecie, ile gotować kaszę bulgur koniecznie przeczytajcie ten artykuł.
Jak większość kasz, kasza bulgur jest bogata w substancje odżywcze, istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Polecana jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zawiera w sobie kwas foliowy, tak bardzo istotny dla prawidłowego rozwoju płodu. Dodatkowo zawiera błonnik, który pomaga nam zachować uczucie sytości, jest więc zatem dobrym elementem diety odchudzającej. Sód, potas i magnez to również minerały zawarte w złotych ziarenkach kaszy bulgur. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, wspomagaj tym samym układ krwionośny oraz dobrze wpływają na układ nerwowy. Należy również wspomnieć o zawartości witamin z grupy B oraz witamin E i A.
Jak długo gotować kaszę bulgur?
Ilość czasu, potrzebna do przyrządzenia kaszy bulgur, zależna jest od jej rodzaju. Warto przed gotowaniem przepłukać ją zimną wodą lub też nawet podsuszyć delikatnie na rozgrzanej patelni, dzięki temu ziarenka w procesie gotowania nie będą się sklejać.
Poniżej zamieszczamy wskazówki, jak długo gotować kaszę bulgur.
- Kasza bulgur drobnoziarnista – Najprostsza w przygotowaniu. Proporcje płynu do kaszy wynoszą: 1,5 szklanki wody do 1 szklanki kaszy bulgur. Kaszy drobnoziarnistej nie gotujemy. Umieszczamy ją w naczyniu, a następnie zalewamy gorącą, osoloną wodą i zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i będzie gotowa do spożycia.
- Kasza bulgur średnioziarnista – Proporcje wody do kaszy są takie same, jak przypadku kaszy drobnoziarnistej, czyli 1 szklanka kaszy i 1,5 szklanki wody. Zagotowujemy osoloną wodę w garnku, a następnie do wrzącej wody dodajemy kaszę bulgur. Od ponownego zagotowania się wody, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 12 minut pod uchyloną pokrywką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie odsączamy i gotowe.
- Kasza bulgur gruboziarnista – W tym przypadku proporcje wynoszą 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Wodę gotujemy i solimy. Gdy woda będzie wrzeć dodajemy kaszę, czekamy do ponownego zagotowania się wody i od tego momentu odliczamy 16 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i pozostawiamy na dodatkowe 10 minut. Na sam koniec odlewamy ewentualny nadmiar wody.