Ile gotować kaszę jaglaną?

Ile gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana uzyskuje coraz większą popularność w naszych kuchniach. Jej smak jest bardzo delikatny, dzięki czemu jest bardzo uniwersalna. Smakuje wyśmienicie zarówno w wersji wytrawnej jako składnik zapiekanek czy pulpecików, jak i słodkiej w postaci deserów. Coraz częściej pojawia się w formie jaglanki, zastępując popularne owsianki. Uzyskiwana jest z nasion prosa. Jest bogata w białko oraz witaminy z grupy B. Niestety nieodpowiednio przyrządzana ma gorzki smak. Informacje co zrobić, aby tego uniknąć i jak długo gotować kaszę jaglaną możecie odnaleźć poniżej.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Jak już wspomnieliśmy, nieodpowiednio przygotowana kasza jaglana ma gorzki smak, który może zniechęcić wiele osób. Jeżeli jednak kiedyś trafiliśmy na taką kaszę lub sami przygotowaliśmy ją w zły sposób, nie warto się zrażać i spróbować ponownie. Odpowiednio przygotowana z pewnością będzie nam smakować i nieraz do niej powrócimy, włączając ją do naszej codziennej diety.
Sekretem dobrze przyrządzonej kaszy jaglanej jest jej wielokrotne przepłukanie przed gotowaniem. Kaszę płuczemy w większej ilości zimnej wody, tak długo, aż woda będzie przejrzysta. Na koniec przelewamy ją również gorącą wodą. Możemy także od razu przelewać kaszę wodą cieplejszą (około 60 stopni), wtedy nie będziemy musieli na koniec przelewać jej wrzątkiem. Dzięki temu procesowi kasza będzie mieć delikatny smak bez śladu goryczki.

Jak długo gotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną (po obfitym przepłukaniu wodą, o czym piszemy powyżej) umieszczamy w gotującej się wodzie w proporcjach 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Zależnie od tego czy gotujemy kaszę na danie wytrawne czy na deser, dodajemy większą lub mniejszą ilość soli. Możemy również dodać olej, co pomoże ziarnom nie sklejać się podczas gotowania. Kaszę jaglaną delikatnie mieszamy i czekamy aż woda się zagotuje. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy moc palnika, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu, zdejmujemy z kuchenki, odkrywamy i zostawiamy na około 5 minut, aby odparowała i wciągnęła resztę wody. Jeżeli wolimy jednak bardziej rozgotowaną kaszę, możemy po zdjęciu garnka z palnika zostawić ją na dłuższy czas pod przykryciem. Musimy pamiętać, aby absolutnie nie mieszać kaszy jaglanej podczas gotowania. Przez mieszanie delikatne ziarenka rozpadną się i skleją, przez co wytworzy nam się nieapetyczny kleik, który niekoniecznie będzie pasować do dania, które mamy zamiar przyrządzić.

Ugotowaną kaszę możemy również zapiekać w piekarniku z warzywami, mięsem lub owocami, jak również zalać gorącym mlekiem, przygotowując w ten sposób jaglankę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.