Ile gotować kaszę kukurydzianą?

Ile gotować kaszę kukurydzianą

Kasza kukurydziana, nazywana również polentą, nie jest jeszcze aż tak popularnym produktem w Polsce, jak np. w Ameryce. Wyjątkowo smaczna, lekkostrawna, zyskuje coraz bardziej na popularności. Sprawdź jak przyrządzić smaczną kaszę kukurydzianą oraz jakie składniki odżywcze zawiera.
Kasza kukurydziana, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z ziaren kukurydzy. Przybiera postać drobnej kaszki lub grubszego grysiku. Jest bardzo lekkostrawna, nadaje się więc dla osób cierpiących na problemy żołądkowe. Jest bardziej kaloryczna od innych rodzajów kasz, jest również bardzo syta. Ważną informacją jest, że kasza kukurydziana nie zawiera w swoim składzie glutenu, tak więc jest idealna dla osób, które go nie tolerują lub wolą go unikać w swojej diecie.

Składniki odżywcze

Kasza kukurydziana zawiera mniej błonnika niż inne rodzaje kasz, jednak nie sprawia to, że jest całkiem bezwartościowa. Zawiera bowiem witaminę A, selen, beta-karoten, witaminę E i witaminy z grupy B. Selen pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, witamina A wspiera nasze włosy i paznokcie. Beta-karoten wspiera cerę trądzikową oraz ma właściwości przeciwzmarszczkowe. Ciekawostką jest, że spożywanie kaszy kukurydzianej może również wpływać korzystnie na płodność. Tak więc widzimy, że kasza kukurydziana również ma dobry wpływ na nasz organizm i nie warto jej skreślać, chociażby ze względu na jej wysoką kaloryczność.

Jak długo gotować kaszę kukurydzianą?

Zalecane jest aby przed rozpoczęciem gotowania przelać kaszę kukurydzianą wodą, aż do uzyskania klarownej wody. Nie każdy przepłukuje kasze kukurydzianą przed jej ugotowaniem, jednak warto to uczynić, ponieważ może to zmniejszyć uczucie goryczki po jej ugotowaniu. Kasze kukurydzianą z powodzeniem możemy przyrządzić na wodzie jak i na mleku, w zależności od naszych preferencji. Na 1 szklankę kaszy powinno przypadać 2,5 szklanki płynu. Gdy gotujemy kaszę na wodzie, warto dodać do niej również troszkę oleju i soli. Olej zapobiegnie przywieraniu kaszy do garnka. Kaszę dodajemy do wrzącej wody/mleka i mieszamy, tak aby nie pojawiły się grudki. Od momentu ponownego zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod uchylona pokrywką około 15 minut. Podczas gotowania warto raz na jakiś czas przemieszać kaszę, tak aby nie przywarła do dna naczynia. Jeżeli kasza nie wchłonęła całej wody, odlewamy jej nadmiar i pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie kasza będzie nadawała się do spożycia.
Kasza kukurydziana może stanowić zamiennik tradycyjnych ziemniaków, ale również możemy przyrządzić z niej pulpeciki, placuszki, a także zapiekankę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.