Ile gotować kaszę orkiszową?

Ile gotować kaszę orkiszową?

Orkisz jest jednym z najstarszych zbóż. Znany już w czasach starożytnych, do pewnego czasu nieco zapomniany, dziś odkrywany przez nas na nowo. Jednym z produktów wytwarzanych z ziaren orkiszu jest kasza orkiszowa. Jest składnikiem dań wytrawnych, a także słodkich. Ma bardzo delikatny smak, dzięki czemu jest uniwersalna. W tym artykule sprawdzisz jak dobrze ugotować kaszę orkiszową by była smaczna oraz jakie zdrowe składniki są w niej zawarte.

Kasza orkiszowa spożywana jest najczęściej jesienią. Jest elementem wielu rozgrzewających dań, ponieważ sama również posiada takie właściwości. Podnosi naszą odporność, przez co warto włączyć ją do naszej diety szczególnie w okresach jesiennych i zimowych, gdy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia.
Jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Posiada moc właściwości prozdrowotnych. Zawarte w niej składniki wspierają naszą pamięć wpływając pozytywnie na układ nerwowy, poprawiają krążenie krwi, regulują układ hormonalny, przyśpieszają regenerację organizmu.
Zawiera w sobie węglowodany złożone oraz błonnik. Jest bogata w białko, wobec czego zalecana jest na dietach wegetariańskich i wegańskich. Włączając kaszę orkiszową do naszego jadłospisu dostarczymy sobie również takich witamin jak magnez, cynk, fosfor, potas oraz witaminy z grupy B, witaminy E, D, A oraz PP.

Jak długo gotować kaszę orkiszową?

Przygotowanie kaszy orkiszowej rozpoczynamy od jej przepłukania bądź pod bieżącą wodą na sitku, bądź umieszczając ją w naczyniu z wodą, wymieniając ją, aż do momentu uzyskania jej klarowności.
Ważną wskazówką jest to, że kaszę orkiszową możemy również zostawić do namoczenia na kilka godzin. Dzięki temu procesowi zawarty w niej kwas fitynowy ulega wypłukaniu, przez co wchłanialność witamin i minerałów znacząco wzrasta.
Kasze orkiszową, wedle uznania, możemy ugotować zarówno na mleku jak i na wodzie. Proporcje najlepsze do gotowania to 1 część kaszy i 2 części płynu, czyli np. 1 szklanka kaszy i dwie szklanki wody. Do wody możemy dodać łyżeczkę soli oraz 1-2 łyżki oleju, by zapobiec sklejaniu się ziarenek.
Kaszę dodajemy do garnka z gotująca się wodą/mlekiem i mieszamy do ponownego zagotowania się płynu. Gdy woda zacznie wrzeć, wtedy zmniejszamy ogień na około połowę mocy palnika, przykrywamy pokrywką (nie całkiem, należy pozostawić uchyloną pokrywkę) i gotujemy około 20-30 minut, w zależności od tego czy wolimy kaszę al dente, czy jednak bardziej miękką. Po wyznaczonym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę.
Musimy pamiętać, aby podczas gotowania zaniechać mieszania, ponieważ może to spowodować rozpad kaszy i powstanie kleiku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.