Ile gotować kaszę owsianą?

Ile gotować kaszę owsianą?

Gdy myślimy o produktach owsianych, na myśl przychodzą nam bardzo popularne płatki owsiane, jednak nie jest to jedyny produkt pozyskiwany z ziaren owsa. Kasza owsiana zawiera więcej wartości odżywczych niż płatki owsiane, a to z powodu innego procesu produkcji. Pomimo, że nie jest jeszcze tak dobrze nam znana, warto po nią sięgnąć, by urozmaicić i wzbogacić swoją dietę. Jednak jak długo gotować kasze owsianą i dlaczego warto ją kupić, o tym dowiecie się z tego artykułu.

Kasza owsiana jest bogactwem białka, błonnika, a także złożonych węglowodanów. Daje uczucie sytości na dłuższy czas, dzięki czemu jest doskonałym elementem naszej diety. Dodatkowo zawiera w swoim składzie witaminy, tak ważne w funkcjonowaniu naszego organizmu. Spożywając ją możemy dostarczyć sobie witamin z grupy B oraz witaminę E. Składniki mineralne w niej zawarte to przede wszystkim żelazo, ale również wapń, miedź, fosfor i magnez. Dzięki powyższym substancjom chroni nasz układ pokarmowy, dobrze wpływa na produkcję czerwonych krwinek, obniża poziom cholesterolu, wspomaga produkcję serotoniny.
Kasza owsiana nie zawiera w składzie glutenu, jednak należy zapoznać się z oznaczeniami producenta, zamieszczonymi na opakowaniu, ponieważ może okazać się, że w procesie produkcji doszło do zanieczyszczenia kaszy glutenem. Jest to bardzo ważne dla osób cierpiących na nietolerancje glutenu.

Rodzaje kaszy owsianej

Jak praktycznie każda kasza, także kasza owsiana występuje w więcej niż jednym rodzaju. Na sklepowych półkach możemy spotkać się z kaszą owsianą łamaną oraz kaszą owsianą pęczak. Obie są równie smaczne i nadają się do przyrządzenia wielu różnych dań.

  • Kasza owsiana pęczak – powstaje z całych ziaren owsa. Są podłużne i wyglądem nieco przypominają ryż Jeżeli wolimy grubsze ziarenka, będzie dla nas świetnym wyborem.
  • Kasza owsiana łamana – w procesie produkcji ziarna owsa są łamane, przez co ich wielkość ulega zmniejszeniu.

Jak długo gotować kaszę owsianą?

Kasza owsiana przed gotowaniem nie wymaga przepłukiwania, jednak, jeśli chcemy to zrobić, nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.
Kaszę możemy ugotować zarówno na wodzie jak i na mleku. Najlepsze proporcje to 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki płynu. Wodę możemy posolić i dodać do niej 2 łyżki oleju. Kaszę dodajemy do gotującej się wody/mleka, następnie mieszamy do momentu, aż woda zacznie ponownie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy, pod uchyloną przykrywką, około 20-30 minut (w zależności od rodzaju kaszy, najkrócej gotuje się kasza owsiana łamana). Kaszy nie mieszamy od momentu ponownego zagotowania się wody. Powinna wchłonąć całą wodę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.