Ile gotować kaszę quinoa?

Ile gotować kaszę quinoa

Kasza quinoa to nic innego jak komosa ryżowa. Spotykana jest również pod nazwą ryż peruwiański. Pochodzi z Ameryki Południowej i nazywana jest świętym zbożem Inków. Coraz więcej osób sięga po nią, chcąc urozmaicić swoją dietę. Produkowana jest z rośliny, która nie jest zbożem, jednak wytwarza nasiona, które bogate są w skrobię. Tutaj dowiecie się, ile gotować kaszę quinoa i w jakie składniki odżywcze jest bogata.
Bardzo dobrą informacją, dla osób chorujących na celiakię, lub unikających w swojej diecie glutenu, jest to, że komosa ryżowa nie zawiera w sobie glutenu.

Komosa ryżowa – produkt superfoods

Należy do grupy produktów typu superfoods, które są wyjątkowo bogate w wartości odżywcze. Posiada wysoką zawartość białka oraz witaminy z grupy B, witaminę E oraz D. Minerały zawarte w niej to magnez, cynk, potas, żelazo i wapń.
Bogata jest w przeciwutleniacze, neutralizujące wolne rodniki oraz posiada niski indeks glikemiczny. Dodatkowo jest lekkostrawna i posiada wysoką ilość błonnika.
Dzięki zawartości saponiny, ma działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Jak długo gotować komosę ryżową quinoa?

Komosa ryżowa pokryta jest saponinami, związkami, które odpowiedzialne są za gorzki smak. W związku z tym przed rozpoczęciem gotowania, należy kilkukrotnie, obficie przepłukać komosę wodą, by zneutralizować goryczkę, która może pojawić się po ugotowaniu.
Proporcje płynu i komosy ryżowej wynoszą: 1 szklanka kaszy quinoa i 2 szklanki wody. Wodę solimy, lub też możemy z powodzeniem zastąpić ją bulionem warzywnym, czy też mięsnym.
Płyn zagotowujemy w garnku na dużym ogniu. Dodajemy komosę ryżową i mieszamy aż do ponownego zagotowania się wody. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, przestajemy mieszać, przykrywamy pokrywką, delikatnie ją uchylając, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 7-10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy kaszę guinoa na 10 minut pod przykryciem. Następnie odsączamy nadmiar wody pozostałej po ugotowaniu.
Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasza komosa ryżowa jest już gotowa, sprawdźmy, czy ziarenka delikatnie „pękły” i czy wystają z nich malutkie białe nitki. Powyższe oznacza, że komosa ryżowa jest już gotowa do spożycia.
Komosa ryżowa nadaje się zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Może stanowić składnik głównego dania jak i deseru.

Rodzaje komosy ryżowej

W sklepach możemy odnaleźć różne rodzaje kaszy quinoa. Najbardziej delikatna w smaku jest odmiana biała, a najbardziej wyraziste są brązowa, czerwona i czarna.
Różnice możemy odczuć również po ugotowaniu, ponieważ odmiana biała bardziej pęcznieje i jest miększa od odmian brązowej, czerwonej i czarnej, które mogą być delikatnie chrupkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *