Ile gotować kuskus?

Ile gotować kuskus?

Praktycznie każdy z nas zna kuskus. Jest wyjątkowo popularny, nie tylko ze względu na jego szybki czas przyrządzenia, ale również ze względu na jego pyszny smak. Jest bardzo uniwersalny, nadaje się zarówno jako składnik słodkich dań jak i tych wytrawnych. Jak ugotować kuskus, jakie są jego rodzaje i jakie składniki odżywcze zawiera, o tym dowiecie się po przeczytaniu naszego artykułu.
Chociaż często spotykamy się z określeniem „kasza kuskus”, wbrew przekonaniom jest on rodzajem malutkich kluseczek. Powstaje z połączenia semoliny z wodą, następnie przecieranej przez sito. Semolina to drobna kasza, która pozyskiwana jest z pszenicy durum.
Kuskus jest produktem typu instant, ponieważ przed zapakowaniem poddawany jest wstępnej obróbce cieplnej. Możemy go przyrządzić w zaledwie kilka minut.

Co zawiera kuskus?

Kuskus zawiera w sobie błonnik, żelazo, a także białko. Dodatkowo jest lekkostrawny, świetnie sprawdza się w diecie osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym. Dostępny jest również w wersji pełnoziarnistej, zawierającej niski indeks glikemiczny, a także większą ilość białka i błonnika (nawet do 6 g). Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, bardzo ważny w diecie kobiet w ciąży.

Rodzaje kuskusu

Kuskus możemy spotkać w dwóch odmianach, które nieco różnią się od siebie.

  • Kuskus perłowy – to malutkie kuleczki, wyglądem przypominające perełki, stąd też jego nazwa. Jego rozmiar jest nieco większy od popularniejszego kuskusu białego lub pełnoziarnistego.
  • Kuskus tradycyjny – biały lub pełnoziarnisty. Jest bardzo drobny. Zazwyczaj spotykany w wersji instant. Jest najczęściej wybieranym rodzajem kuskusu.

Jak długo gotować kasze kuskus?

Długość gotowania zależy do wybranego przez nas rodzaju kuskusu. W obu przypadkach czas gotowania jest o wiele krótszy niż innych kasz. Nie jest wymagane także jego wcześniejsze przelewanie wodą.

Kuskus perłowy

Ze względu na jego wielkość, ten rodzaj kuskusu wymaga gotowania. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy kuskus i mieszamy. Woda musi ponownie się zagotować. Od tego momentu zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 7 minut. Odcedzamy i gotowe.

Kuskus tradycyjny

Występuje w wersji instant i nie wymaga gotowania. Kuskus umieszczamy w naczyniu (możemy dodać przyprawy takie jak sól, pieprz lub inne wedle uznania), zalewamy wrzątkiem około 1 cm nad powierzchnię kuskusu, energicznie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 3-5 minut. Po tym czasie kuskus powinien wchłonąć całą wodę. Jeśli jednak trochę jej zostało, powinniśmy odcedzić kuskus, tak by się nie rozgotował.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.