Cynaderki to po prostu nerki wołowe lub cielęce. Dzisiaj nie są już zbyt popularne, a niesłusznie. Są nadal stosunkowo łatwo dostępne, jak również ich cena nie jest zbyt wysoka. Możemy je odnaleźć praktycznie na każdym stoisku mięsnym. Źle przyrządzone mogą być koszmarnym wspomnieniem, jednak, gdy przyrządzimy je odpowiednio, będziemy do nich często wracać. Tutaj dowiecie się jak odpowiednio przyrządzić nerki cynaderki.
Wielu osobom nerki kojarzą się z daniem z dzieciństwa, niekoniecznie smacznym, ale również brzydko pachnącym. Wiele osób źle przyrządza nerki, ponieważ nie wie, w jaki sposób pozbyć się zapachu moczu. Jednak, przyrządzone odpowiednio mogą być składnikiem obiadu a także można przyrządzić z nich pastę do kanapek.
W sklepach odnajdziemy nerki drobiowe, wieprzowe, wołowe a także cielęce. Najdelikatniejsze w smaku są nerki cielęce, chociaż są one nieco droższe od pozostałych. Najpopularniejsze są nerki wieprzowe. Wołowe są ciemnoczerwone i mogą ważyć nawet do 1 kg. Cielęce i wieprzowe są nieco mniejsze. Zależnie od upodobań, możemy wybrać dowolny ich rodzaj, nie różnią się one bowiem zbytnio w przygotowaniu.
Jak przygotować cynaderki?
Bardzo ważną kwestią jest sposób przygotowania nerek. Należy je oczyścić z błonek, żyłek, tłuszczu oraz przewodów moczowych. Czasem w sklepach możemy odnaleźć już wstępnie oczyszczone cynaderki, jednak warto i tak rzucić na nie okiem przed gotowaniem i smażeniem.
Nerki należy przekroić wzdłuż i moczyć w wodzie, nawet do 5-6 godzin (można je również zostawić w wodzie na 12 lub 24 godziny, jednak należy wtedy trzymać je w lodówce). Wodę należy co pewien czas wymienić. Taki zabieg pozwoli na pozbycie się zapachu moczu. Zamiast wody możemy wybrać również mleko, cynaderki zyskają wtedy bardzo delikatny smak i konsystencję.
Ile dusić nerki cynaderki?
Zanim zaczniemy dusić cynaderki, należy je najpierw ugotować.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Możemy również dodać ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, kostkę rosołową, ale również inne przyprawy, według uznania. Do gotującej się wody dodajemy przekrojone, oczyszczone i wymoczone nerki. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką około 30-40 minut, aż będą miękkie.
Ugotowane nerki kroimy w paski lub kostkę, a następnie obtaczamy w niewielkiej ilości mąki. Umieszczamy je na rozgrzanym oleju, zmniejszamy ogień i dusimy około 30 minut pod przykryciem.
Cynaderki możemy dusić w towarzystwie cebulki, jabłek, śliwek, pieczarek lub innych ulubionych warzyw.
Możemy podawać je z dowolnym rodzajem kaszy, jak również z ziemniakami.