Skrzydełka z kurczaka, to super pomysł na przekąskę, obiad lub kolację. Można je zaserwować z sałatką, pieczonymi ziemniakami, pieczywem, czy ryżem. Przepisów na marynaty jest sporo. Często ich główny składnik stanowi np. miód, przecier pomidorowy, czy musztarda. Skrzydełka przygotowuje się dość szybko, co zdecydowanie jest plusem. Wszyscy chyba czasem poszukujemy receptur na dania, których przyrządzenie nie wymaga dużo czasu. Smak pieczonych skrzydełek bywa naprawdę zaskakujący. Soczyste mięso, chrupiąca skórka – to jest to!
Jak długo piec skrzydełka w piekarniku?
Przed przystąpieniem do pieczenia mięso należy dokładnie opłukać pod wodą i solidnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Jeśli będzie wilgotne czas pieczenia wydłuży się i co istotne – marynata może z niego po prostu spłynąć, a tego nie chcemy.
Jeżeli skrzydełka posypujemy suchymi przyprawami jak np. sól, pieprz, papryka w proszku, można je upiec w wyższej temperaturze (powyżej 180°C). Natomiast jeśli mają na sobie płynną marynatę, bądź panierkę lepiej piec je w niższej temperaturze (poniżej 180°C), ponieważ wtedy łatwiej mogą się przypalać. Przyjmuje się, że 180°C, to standardowa temperatura pieczenia skrzydełek i po ok. 30 minutach będą one gotowe. Oczywiście czas uzależniony jest od wielkości mięsa.
Jak długo piec skrzydełka w rękawie?
Słynny rękaw do pieczenia możemy wykorzystać także przygotowując skrzydełka z kurczaka. Mięso warto piec we wskazanej wyżej temperaturze, czyli w 180°C, przez ok. 30 minut, a następnie rozciąć rękaw i piec skrzydełka jeszcze kilka minut, pozwalając skórce stać się niezwykle chrupiącą.