Ile piec udka z kurczaka?

Ile piec udka z kurczaka?

Danie, które niemal samo się robi? Tak, istnieje takie. Mowa o pieczonych w piekarniku udkach z kurczaka. Można je podać z ziemniakami, kaszą, czy ryżem i sałatką, albo zjeść z pieczywem. To potrawa idealna na rodzinny obiad, bądź kolację. Docenią je także nasi goście. Przepisów na marynaty do kurczaka jest wiele. Jedne ze składników, które zwykle mamy w domu, inne bardzo oryginalne. Jest w czym wybierać. Znaleźć ulubione smaki nie będzie trudno!

Warto wspomnieć, że mięso z kurczaka zawiera dość dużo białka, a niewiele tłuszczu, przez co warto je włączyć do swej diety i tworzyć rozmaite dania, w których będzie na pierwszym planie.

Jak długo piec udka z kurczaka w piekarniku?

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy dobrze umyć mięso i osuszyć je przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie nasmarować udka przygotowaną marynatą i wstawić choć na godzinę do lodówki. Po tym czasie przełożyć drób (skórką do góry) do naczynia żaroodpornego, przykryć je i piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 190°C. Ok. 20 min przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, by mięso się zarumieniło, a skórka była chrupiąca.

Ile piec pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka pieczemy w podobny sposób, jak udka. Temperatura 190°C również będzie odpowiednia, tylko należy skrócić czas pieczenia do ok. 60 min ponieważ są to mniejsze kawałki mięsa.

Zarówno udka, jak i pałki z kurczaka można zamiast do naczynia żaroodpornego włożyć do foliowego rękawa. Taka forma pieczenia mięsa jest bardzo wygodna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *