Danie, które niemal samo się robi? Tak, istnieje takie. Mowa o pieczonych w piekarniku udkach z kurczaka. Można je podać z ziemniakami, kaszą, czy ryżem i sałatką, albo zjeść z pieczywem. To potrawa idealna na rodzinny obiad, bądź kolację. Docenią je także nasi goście. Przepisów na marynaty do kurczaka jest wiele. Jedne ze składników, które zwykle mamy w domu, inne bardzo oryginalne. Jest w czym wybierać. Znaleźć ulubione smaki nie będzie trudno!
Warto wspomnieć, że mięso z kurczaka zawiera dość dużo białka, a niewiele tłuszczu, przez co warto je włączyć do swej diety i tworzyć rozmaite dania, w których będzie na pierwszym planie.
Jak długo piec udka z kurczaka w piekarniku?
Przed przystąpieniem do pieczenia, należy dobrze umyć mięso i osuszyć je przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie nasmarować udka przygotowaną marynatą i wstawić choć na godzinę do lodówki. Po tym czasie przełożyć drób (skórką do góry) do naczynia żaroodpornego, przykryć je i piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 190°C. Ok. 20 min przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, by mięso się zarumieniło, a skórka była chrupiąca.
Ile piec pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka pieczemy w podobny sposób, jak udka. Temperatura 190°C również będzie odpowiednia, tylko należy skrócić czas pieczenia do ok. 60 min ponieważ są to mniejsze kawałki mięsa.
Zarówno udka, jak i pałki z kurczaka można zamiast do naczynia żaroodpornego włożyć do foliowego rękawa. Taka forma pieczenia mięsa jest bardzo wygodna.