Ile smażyć stek?

Ile smażyć stek?

Stek wołowy, nazywany także befsztykiem, to danie, które przyrządza się z mięsa wołowego, a dokładniej z jednej z dwóch jego części: polędwicy lub karkówki. Przysmak jest uznawany za klasykę kuchni amerykańskiej, ale równie chętnie je się go w Polsce. O tym, z jakim rodzajem steku mamy do czynienia, decyduje sposób jego wysmażenia. Wskazuje się na pięć stopni wysmażenia tego rodzaju mięsa.

W zależności od preferencji możemy wybrać jeden z tych typów wysmażenia: blue, rare, medium rare, medium, well done. Stopień wysmażenia można zbadać sprawdzając twardość steku – im większa, tym mamy do czynienia z lepszym wysmażeniem mięsa.

Mimo że steki wołowe zawierają duże ilości białka, żelaza, witaminy B1 i B6, to nie należy przesadzać z jedzeniem tego rodzaju dania. Dostarczanie swojemu organizmowi tego typu mięsa może wiązać się z większym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia.

Jak długo smażyć stek?

Pamiętaj, że zanim zaczniesz smażyć stek, wyjmij mięso do smażenia około pół godziny przed smażeniem. Mięso od razu wyjęte z lodówki i wrzucone na patelnię, może być surowe w środku, a spalone na zewnątrz. Dlatego zadbaj o to, by doprowadzić je do temperatury pokojowej przed podjęciem się jego pieczenia.

Informacje podane poniżej dotyczą steku, którego grubość to około 2 cm, a waga to 15 dag.
W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, zaleca się dostosowanie czasu smażenia steku. Stek typu blue, który charakteryzuje się tym, że jest surowy i zimny w środku, a do tego delikatnie przypieczony z zewnątrz, przygotowuje się smażąc go po jednej minucie z każdej strony. Stek o nieco większym stopniu wysmażenia, stek typu rare, inaczej stek krwisty, przyrządza się smażąc po 1,5 minuty do 2 minut z każdej strony. Średnio krwisty stek (medium rare) potrzebuje już 2-3 minut wysmażenia z każdej strony. Jeżeli chcemy zjeść stek średnio wysmażony, tzw. medium, należy smażyć go od 3 do 5 minut z każdej strony. Natomiast stek dobrze wysmażony (well medium) należy smażyć z każdej strony od 6 do 8 minut.

Pamiętaj, że wskazany czas jest jedynie orientacyjny. Wiele również zależy od patelni, której używasz. Zaleca się stosowanie patelni żeliwnej, ale teflonowa także dobrze spełni swoje zadanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.