Ile smażyć stek?

Ile smażyć stek?

Stek wołowy, nazywany także befsztykiem, to danie, które przyrządza się z mięsa wołowego, a dokładniej z jednej z dwóch jego części: polędwicy lub karkówki. Przysmak jest uznawany za klasykę kuchni amerykańskiej, ale równie chętnie je się go w Polsce. O tym, z jakim rodzajem steku mamy do czynienia, decyduje sposób jego wysmażenia. Wskazuje się na pięć stopni wysmażenia tego rodzaju mięsa.

W zależności od preferencji możemy wybrać jeden z tych typów wysmażenia: blue, rare, medium rare, medium, well done. Stopień wysmażenia można zbadać sprawdzając twardość steku – im większa, tym mamy do czynienia z lepszym wysmażeniem mięsa.

Mimo że steki wołowe zawierają duże ilości białka, żelaza, witaminy B1 i B6, to nie należy przesadzać z jedzeniem tego rodzaju dania. Dostarczanie swojemu organizmowi tego typu mięsa może wiązać się z większym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia.

Jak długo smażyć stek?

Pamiętaj, że zanim zaczniesz smażyć stek, wyjmij mięso do smażenia około pół godziny przed smażeniem. Mięso od razu wyjęte z lodówki i wrzucone na patelnię, może być surowe w środku, a spalone na zewnątrz. Dlatego zadbaj o to, by doprowadzić je do temperatury pokojowej przed podjęciem się jego pieczenia.

Informacje podane poniżej dotyczą steku, którego grubość to około 2 cm, a waga to 15 dag.
W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, zaleca się dostosowanie czasu smażenia steku. Stek typu blue, który charakteryzuje się tym, że jest surowy i zimny w środku, a do tego delikatnie przypieczony z zewnątrz, przygotowuje się smażąc go po jednej minucie z każdej strony. Stek o nieco większym stopniu wysmażenia, stek typu rare, inaczej stek krwisty, przyrządza się smażąc po 1,5 minuty do 2 minut z każdej strony. Średnio krwisty stek (medium rare) potrzebuje już 2-3 minut wysmażenia z każdej strony. Jeżeli chcemy zjeść stek średnio wysmażony, tzw. medium, należy smażyć go od 3 do 5 minut z każdej strony. Natomiast stek dobrze wysmażony (well medium) należy smażyć z każdej strony od 6 do 8 minut.

Pamiętaj, że wskazany czas jest jedynie orientacyjny. Wiele również zależy od patelni, której używasz. Zaleca się stosowanie patelni żeliwnej, ale teflonowa także dobrze spełni swoje zadanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *