Jak długo gotować bataty?

Jak długo gotować bataty?

Bataty zwane słodkimi ziemniakami służą do przygotowania wielu ciekawych dań, np. zup, zapiekanek, czy sałatek. Uwielbiają towarzystwo wyrazistych przypraw. Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych ziemniaków. Idealne dla osób poszukujących nowych smaków. Pojawiają się w różnych odcieniach – pomarańczowym, czerwonym, fioletowym. Warto docenić te warzywa i wprowadzić je do swojego menu, także ze względu na dużą zawartość witamin. Bataty można ugotować tak samo jak nasze polskie ziemniaki, w mundurkach lub obrane.

Ile gotować bataty?

Jeżeli chcemy ugotować bataty w całości wkładamy je do razu do zimnej wody. Natomiast pokrojone warzywa wrzucamy do wrzątku. Na litr wody wsypujemy dwie łyżeczki soli. Warto też dodać łyżeczkę cukru. Bataty gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 min. Najlepiej sprawdzić ich miękkość widelcem. Jeśli lekko wchodzi, znaczy, że są już dobre do spożycia. Można również przyrządzić bataty na parze. Pokrojone w kawałki warzywa potrzebują wtedy ok. 15 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *