Jak długo gotować białą kiełbasę?

Jak długo gotować białą kiełbasę?

Białą kiełbasę spożywamy z dodatkiem chrzanu lub musztardy oraz z pieczywem. Jest obowiązkowym składnikiem uwielbianej przez wielu zupy, czyli żuru. Jednak z jej udziałem mogą powstać różne fantazyjne dania. Przepisów nie brakuje. Znakomicie łączy się z miodem, sosem na bazie wina, można ją piec z owocami, fasolą, bądź podawać z makaronem, czy konfiturą z czerwonej cebuli. Warto pokombinować i serwować białą kiełbasę z ciekawymi, często nieoczywistymi dodatkami.

Ile gotować białą kiełbasę?

Jeśli kupujemy kiełbasę parzoną, wystarczy, że wrzucimy ją na kilka minut do wrzącej wody i już możemy cieszyć się jej smakiem, zajadać np. z bułką i musztardą.

Natomiast, gdy mamy surową kiełbasę musimy ją sparzyć (używa się także pojęcia „ugotować”). Aby to zrobić wkładamy kiełbasę do garnka z osoloną wodą, tak by była całkowicie przykryta, a kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszamy ogień najbardziej jak się da i parzymy kiełbasę ok. 20-25 min. Należy uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia wody. Warto też najpierw ponakłuwać kiełbasę wykałaczką, dzięki czemu jej skórka nie popęka. Dobrym pomysłem jest dodanie soku z cytryny do wody, pozwoli ona zachować odpowiedni kolor mięsa. Można także wrzucić ząbek czosnku, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego – smak będzie intensywniejszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *