Brokuł nazywany często zielonym kalafiorem, to bardzo wartościowe warzywo, cenione już od starożytności, przede wszystkim w rejonie Morza Śródziemnego, skąd pochodzi. Włączenie go do codziennej diety jest rewelacyjnym pomysłem!
Brokuły posiadają sporo witaminy K, witaminy C, witamin z grupy B, kwas foliowy, fosfor i mangan. Są więc niezwykle zdrowe, ale trzeba podkreślić, że również smaczne. Pojawiają się jako kluczowe składniki zup, sałatek, past do kanapek, czy zapiekanek. Z brokułów można też przyrządzić wegetariańskie kotlety, farsz do naleśników, bądź pyszne koktajle. Dla wielu osób te zielone warzywa są idealnym dodatkiem do obiadu. Ugotowane i polane masłem brokuły, to danie proste, a jakże pyszne!
Ile gotować brokuły?
Przed przystąpieniem do gotowania zielonego kalafiora musimy dokładnie umyć go pod zimną wodą, a następnie podzielić na niewielkie różyczki. Łodyga także nadaje się do jedzenia, trzeba tylko dobrze ją obrać i pokroić na drobne kawałki. Najtwardszą i zdrewniałą jej część najlepiej wyrzucić.
Do garnka wlewamy wodę, solimy – ok. 1 łyżeczka soli na litr wody, następnie zagotowujemy ją i wrzucamy do wrzątku brokuły. Świeże warzywa gotujemy ok. 6 – 7 min. Czas liczymy oczywiście od ponownego zagotowania wody.
Jeżeli nie zamierzamy jeść brokułów na ciepło, a np. przyrządzić sałatkę, warto po ugotowaniu i odcedzeniu wrzucić je na minutę do wody z lodem. Zachowają wtedy swój intensywny, zielony kolor.