Jak długo gotować brukselkę?

Ile czasu gotować brukselkę?

Brukselka często bywa pomijana podczas komponowania domowego menu. Kojarzy się z gorzkim smakiem. Jednak odpowiednio przygotowana jest bardzo smaczna. Warto wybierać zielone główki, te pożółkłe pozbawione będą najcenniejszych wartości odżywczych. Przed gotowaniem trzeba obrać zewnętrzne liście.

Jak pozbyć się gorzkiego smaku?

Brukselka traci swą goryczkę po zamrożeniu. Dlatego dobrym pomysłem jest włożenie jej na noc do zamrażarki. Inny sposobem jest nacięcie jej trzonku ostrym nożem na krzyż. Kucharze często też dodają do wody, w której się gotuje łyżeczkę cukru lub trochę mleka. Najlepiej gotować warzywo w garnku bez przykrycia, ulotnią się wówczas nielubiane aromaty.

Ile gotować brukselkę?

Jeżeli przyrządzamy zupę i zależy nam na tym, by smak brukselki przeszedł do wywaru, włóżmy ją do niewielkiej ilości zimnej, posolonej wody. Natomiast, gdy warzywo ma być osobnym daniem wrzućmy je bezpośrednio do wrzątku, zachowa wtedy najwięcej smaku. Brukselkę gotujemy ok. 5-7 min. Czas liczymy od ponownego zagotowania wody. By zachowała swój intensywny kolor, po ugotowaniu i odcedzeniu można ją wrzucić na minutę do wody z lodem. Jeśli gotujemy na parze, warzywo potrzebuje nieco więcej czasu, ok. 10 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *