Jak długo gotować buraki?

Jak długo gotować buraki?

Buraki są bardzo popularne i chętnie wykorzystywane w kuchni. Barszcz czerwony, sałatki, carpaccio – miłośnicy tych czerwonych warzyw potrafią wyczarować pyszne dania. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Warto gotować je w skórce. Wtedy zachowają najwięcej wartości odżywczych oraz smaku.

Ile gotować buraki?

Pod bieżącą wodą dokładnie myjemy buraki, starając się nie uszkodzić skórki. Następnie wkładamy do garnka i wlewamy tyle wody, by wszystkie warzywa były przykryte. Czas gotowania uzależniony jest od wielkości buraków. Te duże potrzebują czasem nawet 1-1,5 godziny, a mniejsze ok. 40 min. Warto od czasu do czasu nakłuć warzywo nożem lub widelcem i przekonać się, czy jest już odpowiednio miękkie. Najlepiej wybrać do gotowania buraki o tej samej wielkości.
Na każdy litr wody można dodać 2 łyżeczki soku z cytryny – dzięki temu mamy pewność, że warzywa nie stracą swego intensywnego, czerwonego koloru. Nie trzeba wsypywać soli do gotującej się wody. Wystarczy, że posolimy przyrządzoną już potrawę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *