Buraki zazwyczaj kojarzą nam się z barszczem, najczęściej wigilijnym. Chociaż przyrządzamy je w postaci zupy, ćwikły, surówki do obiadu, nadal nie są przez nas dostatecznie docenianie. Zobacz, jak długo gotuje się buraki?
Buraki są warzywem o niskiej kaloryczności, zawierają w sobie 43 kcal na 100 gram. Dodatkowo są bogate w witaminy z grupy B oraz w witaminy A, C, E, K, a także kwas foliowy, tak bardzo potrzebny kobietom w ciąży. Buraki są również źródłem wielu minerałów, wapnia, magnezu, potasu, sodu, cynku, fosforu. Mają właściwości przeciwutleniające, wzmacniają układ krwionośny i pamięć, łagodzą zgagę, wspomagają w czasie infekcji. Jeśli buraki nie znajdują się na naszej codziennej diecie, warto zatem zastanowić się nad włączeniem ich do naszego jadłospisu. Oto garść porad w jaki sposób możemy przygotować buraki.
Ile gotować buraki w szybkowarze?
Zastanawiasz się, jak długo gotuje się buraki? Podpowiadamy. Zależnie od wagi i rozmiaru buraków ich czas gotowania może być różny. Gotując buraki tradycyjnie w wodzie ich czas gotowania może wahać się od 30 minut, przy małych burakach, do nawet 60 minut przy większych. Przed gotowaniem należy je oczyścić pod bieżącą wodą, tak aby nie uszkodzić skórki. Następnie zalać zimną wodą i zacząć gotować. Czas odmierzany jest od zagotowania się wody. Pamiętajmy, że jeżeli nie przyrządzamy buraków na zupę należy ugotować je w skórce, która po ugotowaniu będzie łatwa do ściągnięcia. Masz do dyspozycji szybkowar i zastanawiasz się jak długo gotować buraki w szybkowarze? Ze względu na stosunkowo długi czas gotowania, warto skorzystać z szybkowaru, jeśli taki posiadamy. Najmniejsze buraki, ważące około 60 gram gotujemy około 20 minut, wraz ze wzrostem o kolejne 20 gram wydłużamy czas gotowania o około 5 minut. Ważne jest by czas liczyć dopiero od nagromadzenia się ciśnienia w szybkowarze.
Jak długo piec buraki?
Chociaż nie jest to takie oczywiste, buraki możemy również upiec w piekarniku. Warto przy tym wybrać mniejsze sztuki, ponieważ czas ich pieczenia będzie zdecydowanie krótszy. Buraki według upodobań możemy zawinąć w folię aluminiową, wyłożyć na blaszce lub piec w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, grzałka góra-dół, od 60 minut (przy mniejszych okazach) do nawet 90 minut (przy większych okazach). Buraki również pieczemy w skórce, a ich gotowość sprawdzamy wbijając w nie widelec lub wykałaczkę, gdy wejdzie łatwo w miąższ, to znak, że buraki są już gotowe.
Jak długo gotować buraczki w słoikach?
Buraczki możemy przygotować również w wersji w słoikach. Wystarczy ugotować je, zetrzeć na tarce, zalać wcześniej przygotowaną zalewą (zazwyczaj jest to połączenie wody, octu, cukru oraz soli), a następnie przełożyć do słoiczków. Tak przygotowane buraczki umieszczamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką i zalewamy wodą mniej więcej do 1 cm poniżej zakrętki. Gotujemy 15-20 minut od zagotowania się wody, a następnie wyciągamy i ustawiamy słoiczki do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Jak długo pasteryzować buraki?
Można pokusić się o stwierdzenie, że poza barszczem najpopularniejszym sposobem przygotowania buraków jest ćwikła. Przygotować możemy ją w łatwy sposób. Ugotowane lub upieczone i starte wcześniej na tarce buraki łączymy ze startym chrzanem (z powodzeniem możemy również wykorzystać chrzan w słoiczkach), cukrem oraz solą. Gotową ćwikłę przekładamy do słoiczków i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, na około 50 minut.