Jak długo gotować ciecierzycę?

Jak długo gotować ciecierzyce?

Ciecierzyca znana jest przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu, ale u nas także coraz częściej ją dostrzegamy. Należy do rodziny bobowatych. Ciecierzycę doceniają zwłaszcza wegetarianie, ponieważ posiada wiele wartości odżywczych, a zawarte w niej białka stanowią zastępstwo dla białka zwierzęcego. Dodaje się ją do zup, sałatek, warzywnych gulaszy, można z niej przygotować kotleciki, a także słodycze, np. w postaci babeczek. Nie zapominajmy, że ciecierzyca jest podstawą uwielbianej przez wielu pasty, czyli hummusu.

Jak długo gotować cieciorkę?

Gotowanie ciecierzycy, zwanej też cieciorką nie jest skomplikowanym zadaniem. Zanim się za to zabierzemy, musimy solidnie wypłukać na sicie suche ziarna. Następnie zalewamy je wodą na min. 10 godzin, pamiętając, że wchłoną one płyn, dlatego powinno go być dużo więcej – ok. 2-3 szklanki na każdą szklankę ciecierzycy. Można dodać szczyptę sody oczyszczonej, wtedy ziarna szybciej się ugotują i będą w środku kremowe.

Po namoczeniu odlewamy wodę, ponownie płuczemy cieciorkę, wkładamy do garnka, dolewamy trzy razy więcej wody niż jest ziaren i gotujemy pod uchyloną pokrywką ok. 60-80 minut, licząc czas od zagotowania. Na koniec można dodać sól. Ziarenka nie powinny być zbyt miękkie, raczej chrupiące. Kiedy są już dobre, odcedzamy je na sicie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *