Jak długo gotować cielęcinę?

Jak długo gotować cielęcinę?

Niska zawartość tłuszczu, lekkostrawność, bogactwo witamin, m.in. D i B, oraz składników mineralnych, potasu, magnezu i cynku, jak również duża ilość białka to tylko niektóre powody, dla których warto sięgnąć po cielęcinę, czyli produkt uchodzący za jedno z najbardziej zdrowych mięs.

Cielęcina to mięso, które powstaje z młodych, maksymalnie ośmiomiesięcznych cieląt. Tak młody wiek zwierzęcia ma istotne znaczenie, ponieważ u cielaków nie wykształcają się jeszcze międzymięśniowe warstwy tłuszczu. Dzięki temu mięso zawiera mnóstwo białka, a nieznaczną ilość tłuszczu. Dodatkowo w cielęcinie można znaleźć duże pokłady cynku, magnezu i potasu, które pozytywnie wpływają na organizm osoby ją spożywającej. Cielęcina to skarbnica glutaminy i tauryny. Ta pierwsza odpręża. Ta druga pozytywnie wpływa na koncentrację. W cielęcinie znajdziemy również witaminę PP, która może pomóc zahamować siwienie włosów. Spożywanie cielęciny może zmniejszać ryzyko miażdżycy i osteoporozy.
Z cielęciny możemy przyrządzić smaczne eskalopki, kotlety, gulasz, steki czy pulpeciki, które z łatwością zaserwujesz z ulubionym sosem czy kluseczkami.

Ile gotować cielęcinę?

Aby cielęcina była smaczna, należy gotować ją odpowiednio długo. Czas gotowania mięsa cielęcego waha się między 50 minut a 1,5 godziny. Cielęcinę należy gotować na wolnym ogniu. Jeśli to konieczne, trzeba dolać odrobinę wody, aby zakryć cały obszar gotowanego mięsa.

Jak długo gotować cielęcinę dla niemowlaka?

Ze względu na swoje oczywiste walory odżywcze, cielęcinę można podawać również najmłodszym. Na bazie mięsa cielęcego można przygotować zupę, którą z dodatkami warzyw zaserwujemy niemowlęciu. Mniejsze ilości mięsa cielęcego, np. 20 dag mięsa do zupy wystarczy, że pogotujesz pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po pół godziny gotowania dodaj warzywa, by ugotować bulion.

Jak długo piec cielęcinę?

Aby upiec cielęcinę potrzeba porównywalnie tyle samo czasu, co na gotowanie tego mięsa. Szacuje się, że aby upiec 1 kg cielęciny, należy zarezerwować sobie około 60 minut. Musimy pamiętać jednak, że każde urządzenie – w tym piekarnik – działa inaczej i dlatego musimy sami sprawdzać, czy cielęcina się dopiekła. Zrumienienie się mięsa będzie podpowiadać nam, że czas zmniejszyć temperaturę z 250 st. Celsjusza na 190 st. Celsjusza.

Ile smażyć cielęcinę?

Czas, który powinniśmy przeznaczyć na usmażenie cielęciny, zależy od rodzaju dania, jakie wykonaliśmy z użyciem tego mięsa. Kotlety cielęce można usmażyć w 5 minut, co jest bardzo wygodne.
Cielęcina uchodzi za jeden z najbardziej zdrowych produktów. Warto więc włączyć ją do codziennego menu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *