Jak długo gotować fasolę?

Jak długo gotować fasolę?

Ci, którzy do tej pory nie jedli fasoli, powinni jak najszybciej zmienić swoje menu i wprowadzić ją do niego. Czy wiecie, że na całym świecie istnieją setki gatunków tego warzywa? Jest ono pełne wartości odżywczych. Zawiera m.in. wapń, potas, fosfor, białko, błonnik, witaminy – A, B, C, D oraz K. Fasola jest istotną częścią diety, która przeciwdziała cukrzycy i chorobom nowotworowym. Wpływa na obniżenie cholesterolu, a także chroni nas przed nadciśnieniem.

Z fasoli przygotujemy mnóstwo pysznych dań. Dodajemy ją do zup, potraw meksykańskich, czy sałatek. Świetnie odnajduje się w mięsnych farszach i pasztetach. Można z niej zrobić pastę do kanapek, bywa też ważnym składnikiem pierogów oraz ciast. Na pewno nieraz będziemy miło zaskoczeni smakiem potrawy, w której króluje fasola. Wciąż bowiem pojawiają się nowe przepisy.

Ile gotować fasolę?

Gatunków fasoli jest naprawdę dużo. Skupimy się na odpowiedzi na pytanie – jak długo gotować białą fasolę? – ponieważ jest ona w naszym kraju bardzo popularna.

Zanim zabierzemy się za gotowanie, warto namoczyć fasolę. Wkładamy ją więc do garnka lub innego naczynia i wlewamy wodę, której powinno być objętościowo trzy razy więcej niż ziaren. Następnie dodajemy ok. łyżeczkę soli na każdy litr wody – wtedy po ugotowaniu będzie o wiele smaczniejsza. Fasole zostawiamy w wodzie najlepiej na całą noc.

Przystępujemy do gotowania. Wylewamy wodę, w której moczyła się fasola. Wlewamy świeżą (tyle, by zakryła ziarna i była ponad nimi 4-5 cm.) i znów solimy, tym razem mniej niż przy namaczaniu. W zależności od tego, jak dużo mamy fasoli, wsypujemy ok. 1 – 2 łyżeczki soli.

Fasolę gotujemy na sporym gazie, bez pokrywki przez ok. 10 – 15 min. Następnie przykrywamy ją i gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 60 – 90 min. w zależności od wielkości ziaren. Dobrym pomysłem jest studzenie fasoli w wywarze, w którym się gotowała, zachowa wtedy swój wygląd. Jeśli odcedzimy ją od razu na sicie, duża szansa na to, że skórka popęka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *