Jak długo gotować fasolę?

Jak długo gotować fasolę?

Ci, którzy do tej pory nie jedli fasoli, powinni jak najszybciej zmienić swoje menu i wprowadzić ją do niego. Czy wiecie, że na całym świecie istnieją setki gatunków tego warzywa? Jest ono pełne wartości odżywczych. Zawiera m.in. wapń, potas, fosfor, białko, błonnik, witaminy – A, B, C, D oraz K. Fasola jest istotną częścią diety, która przeciwdziała cukrzycy i chorobom nowotworowym. Wpływa na obniżenie cholesterolu, a także chroni nas przed nadciśnieniem.

Z fasoli przygotujemy mnóstwo pysznych dań. Dodajemy ją do zup, potraw meksykańskich, czy sałatek. Świetnie odnajduje się w mięsnych farszach i pasztetach. Można z niej zrobić pastę do kanapek, bywa też ważnym składnikiem pierogów oraz ciast. Na pewno nieraz będziemy miło zaskoczeni smakiem potrawy, w której króluje fasola. Wciąż bowiem pojawiają się nowe przepisy.

Ile gotować fasolę?

Gatunków fasoli jest naprawdę dużo. Skupimy się na odpowiedzi na pytanie – jak długo gotować białą fasolę? – ponieważ jest ona w naszym kraju bardzo popularna.

Zanim zabierzemy się za gotowanie, warto namoczyć fasolę. Wkładamy ją więc do garnka lub innego naczynia i wlewamy wodę, której powinno być objętościowo trzy razy więcej niż ziaren. Następnie dodajemy ok. łyżeczkę soli na każdy litr wody – wtedy po ugotowaniu będzie o wiele smaczniejsza. Fasole zostawiamy w wodzie najlepiej na całą noc.

Przystępujemy do gotowania. Wylewamy wodę, w której moczyła się fasola. Wlewamy świeżą (tyle, by zakryła ziarna i była ponad nimi 4-5 cm.) i znów solimy, tym razem mniej niż przy namaczaniu. W zależności od tego, jak dużo mamy fasoli, wsypujemy ok. 1 – 2 łyżeczki soli.

Fasolę gotujemy na sporym gazie, bez pokrywki przez ok. 10 – 15 min. Następnie przykrywamy ją i gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 60 – 90 min. w zależności od wielkości ziaren. Dobrym pomysłem jest studzenie fasoli w wywarze, w którym się gotowała, zachowa wtedy swój wygląd. Jeśli odcedzimy ją od razu na sicie, duża szansa na to, że skórka popęka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *