Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Sezon na fasolkę szparagową jest dość krótki, dlatego warto z niego korzystać i jak najczęściej włączać ją do swojego jadłospisu. Zwykle w sklepie dostępna jest zarówno żółta, jak i zielona. Tą pierwszą cechuje delikatniejszy smak, druga jest bardziej wyrazista i posiada więcej cennych dla zdrowia składników. Jej przygotowanie to niezwykle prosta sprawa. Przed gotowaniem należy pozbyć się uszkodzonych strąków, odciąć końcówki i ewentualnie wyciąć włókna – nie jest to konieczne, gdy warzywo jest młode. Następnie fasolkę trzeba dokładnie umyć .

Ile gotować fasolkę szparagową?

Do ugotowania kilograma fasolki potrzeba ok. 4 litrów wody, do której wsypujemy 2 łyżeczki soli. Można też dodać cukier. Warzywo wrzucamy do zimnej wody i gotujemy od 8 do 15 minut, licząc od momentu zagotowania. W przypadku zielonej odmiany czas ten wydłuża się do ok. 20 minut. Fasolka powinna być krucha. Dlatego warto sprawdzić widelcem podczas gotowania, czy jest już odpowiednio miękka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.