Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Sezon na fasolkę szparagową jest dość krótki, dlatego warto z niego korzystać i jak najczęściej włączać ją do swojego jadłospisu. Zwykle w sklepie dostępna jest zarówno żółta, jak i zielona. Tą pierwszą cechuje delikatniejszy smak, druga jest bardziej wyrazista i posiada więcej cennych dla zdrowia składników. Jej przygotowanie to niezwykle prosta sprawa. Przed gotowaniem należy pozbyć się uszkodzonych strąków, odciąć końcówki i ewentualnie wyciąć włókna – nie jest to konieczne, gdy warzywo jest młode. Następnie fasolkę trzeba dokładnie umyć .

Ile gotować fasolkę szparagową?

Do ugotowania kilograma fasolki potrzeba ok. 4 litrów wody, do której wsypujemy 2 łyżeczki soli. Można też dodać cukier. Warzywo wrzucamy do zimnej wody i gotujemy od 8 do 15 minut, licząc od momentu zagotowania. W przypadku zielonej odmiany czas ten wydłuża się do ok. 20 minut. Fasolka powinna być krucha. Dlatego warto sprawdzić widelcem podczas gotowania, czy jest już odpowiednio miękka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *