Jak długo gotować groch?

Jak długo gotować groch?

Od tysiącleci walory zdrowotne grochu są doceniane przez ludzkość. Ta roślina strączkowa to prawdziwa skarbnica witamin oraz minerałów. Sprawdź, jakie składniki zawiera. Dowiedz się, ile gotować groch, by był smaczny.

Groch to pochodząca z Bliskiego Wschodu roślina strączkowa, która jest wspaniałym źródłem białka oraz błonnika. Jedzenie grochu poprawia perystaltykę jelit oraz usprawnia trawienie. Dodatkowym walorem grochu jest fakt, iż jego spożywanie działa neutralizująco na zakwaszające organizm pokarmy. Groch syci bardziej niż mięso. Być może dlatego taką popularnością wśród mundurowych cieszy się grochówka. Kapusta z grochem to kolejne popularne danie – serwowane podczas wigilii – z wykorzystaniem tej rośliny. Spożywanie grochu poleca się osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz przewlekłą chorobą nerek. Niski indeks glikemiczny grochu sprawia, że mogą go jeść osoby borykające się z cukrzycą.

Ile moczyć groch?

Zanim ugotujemy groch, powinniśmy go wymoczyć. Dotyczy to jednak grochu całego. Grochu łamanego nie poddajemy moczeniu przed procesem gotowania. Cały proces moczenia grochu winien trwać od 10 do 12 godzin. Groch należy umieścić w zimnej wodzie. Nie powinniśmy decydować się na moczenie grochu w ciepłej wodzie. Zanim wymoczony groch zaczniemy gotować, należy go przepłukać w zimnej wodzie.

Jak długo gotować groch cały?

Jeśli groch cały zostanie wymoczony według wskazań podanych powyżej, możemy przejść teraz do etapu jego gotowania. Podpowiadamy, jak długo gotować groch. Cały proces gotowania zwykle trwa 1-1,5 godziny. Pamiętaj jednak, by nie zostawiać grochu samego sobie. Podczas gotowania kontroluj groch i co jakiś czas zbieraj szumowiny nagromadzone na powierzchni wody. Nie zapomnij również o tym, by posolić wodę, w której gotuje się groch. Najlepiej to uczynić tuż przed końcem gotowania. Wsyp 1 łyżeczkę soli na 1 litr wody. Możesz ostrożnie wyjąć jedno ziarenko z gotującej się wody. Jeżeli pod widelcem groch cały się rozpada, oznacza to, że można go już jeść.

Jak długo gotować groch łuskany?

Groch łuskany potrzebuje o wiele mniej czasu na to, by się ugotować niż groch cały. Podczas, gdy gotowanie grochu całego zajmie Ci 1,5 godziny, groch łuskany przygotujesz już w 45 minut. Grochu łuskanego, tzw. połówek, nie powinno się moczyć. Sprawdzenie, czy groch łuskany się ugotował, wygląda tak samo jak w przypadku grochu całego.
Groch to bardzo zdrowa, lecz jeszcze wciąż niedoceniana roślina. Warto od czasu do czasu przygotować obiad z jej wykorzystaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *