Grzyby niezbędne są do przygotowania wielu pysznych tradycyjnych i tych bardziej nowoczesnych dań. Bigos, pierogi, uszka, kapusta z grochem i grzybami, zupa grzybowa, krokiety – kto z nas nie zna tych potraw? Grzyby są świetnym dodatkiem do mięs, podstawowym składnikiem sosów, pojawiają się w risotto, czy zapiekankach.
Warto wiedzieć, że grzyby posiadają smak umami – czyli piąty smak, obok kwaśnego, słonego, słodkiego i gorzkiego.
Kiedyś uważano, że poza walorami smakowymi grzyby nie posiadają żadnych właściwości odżywczych, obecnie wiemy już, iż to nieprawda. Są źródłem białka i błonnika, zawierają witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor, wapń, czy selen.
Świeże oraz mrożone grzyby gotujemy ok. 15-35 minut od momentu wrzenia wody. Czas ten zależy od ich wielkości i rodzaju. Niewielkie maślaki, czy podgrzybki dobre będą po ok. 15 minutach. Koźlaki oraz boczniaki należy gotować ok. 25 minut. Natomiast kurki, rydze i borowiki potrzebują więcej czasu – ok. 35 minut.
Oczywiście pamiętajmy, by przed gotowaniem dobrze oczyścić grzyby, a podczas gotowania zbierać powstałą na powierzchni wody pianę.
Jak długo gotować grzyby suszone?
Zanim przystąpimy do gotowania grzybów suszonych, najpierw musimy je namoczyć. Najlepiej zostawić je w zimnej wodzie na całą noc. Następnie wylewamy wodę i do gotowania używamy świeżej. Suszone w całości grzyby gotować się będą ok. 1 godziny, od momentu wrzenia. Jeżeli przed suszeniem były pokrojone czas ten skróci się do ok. 40 minut.
Wody, w której gotowały się grzyby nie warto wylewać. Może być bazą pysznego sosu, czy zupy.