Bezdyskusyjnie – jajka przepiórcze warto włączyć do swej diety. Zawierają sporo witaminy A, witaminę B oraz C, korzystne kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko i potas. Rzadko kiedy uczulają, co jest doskonałą wiadomością dla alergików.
Jajka przepiórcze można dodać do żurku, botwinki, do sałatek, dań mięsnych, zaserwować faszerowane np. tuńczykiem, zrobić z nich pastę na kanapki lub po prostu skonsumować z majonezem.
Jak długo gotować jaja przepiórcze na miękko?
Aby ugotować jajka przepiórcze na miękko należy włożyć je go garnka, do gotującej się wody na 1 minutę (czas liczymy od momentu umieszczenia jaj we wrzątku). Oczywiście przed gotowaniem dobrze myjemy jajka.
Jak długo gotować przepiórcze jajka na twardo?
Jeśli chcemy uzyskać jajka przepiórcze na twardo wkładamy je do zimnej wody, zagotowujemy ją i od tego momentu gotujemy przez 3 minuty. Możemy też umieścić je od razu we wrzącej wodzie, wtedy dobre będą po 4-5 minutach.
Po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą i zostawiamy je na kilka minut, dzięki temu łatwiej będzie usunąć skorupkę. Jeszcze jedna uwaga – jajka przed gotowaniem warto wyjąć wcześniej z lodówki, tak by uzyskały temperaturę pokojową i po zetknięciu z wrzątkiem nie popękały.