Jajka faszerowane, czy podawane z majonezem i szczypiorkiem, pasty jajeczne, różnorodne sałatki, w których pojawiają się jajka – kto z nas nie zna i nie lubi tych dań? Jajka warto jeść, ponieważ zawierają m.in. białko, luteinę oraz zeaksantynę, lecytynę, witaminy A, B, D, E.
Każde sprzedawane w sklepie jajko posiada numer. 0 – oznacza, że jajka pochodzą z chowu ekologicznego, 1 – to jajka z chowu na wolnym wybiegu, 2 – jajka z chowu ściółkowego, natomiast 3 – to jajka z chowu klatkowego. Najlepszym wyborem są więc jajka oznaczone 0, a najgorszym te oznaczone 3.
Jajka mają różne wielkości. S – to jajka ważące do 53 gramów, M – jajka o wadze od 53 do 63 gramów, L – jajka o wadze od 63 do 73 gramów.
Ile gotować jajka na miękko?
Przed przystąpieniem do gotowania jajek, najpierw starannie je myjemy. Ważne, by miały temperaturę pokojową. Jeśli zbyt zimne włożymy do wrzątku, duża szansa na to, że skorupki popękają, a tego nie chcemy.
Kolejna istotna rzecz – gotujmy w jednym garnku jajka tej samej wielkości. Mieszanie rozmiarów nie jest wskazane, nie ma opcji, byśmy otrzymali wtedy zamierzony efekt.
Czas gotowania jajek na miękko:
- jajka S – 3,5 minuty
- jajka M – 4,5 minuty
- jajka L – 5,5 minuty
Garnek do gotowania musi być odpowiednio duży, aby na dnie pomieścił jajka ułożone jedno obok drugiego. Nalewamy do niego zimnej wody, solimy ją (co ma zapobiec pękaniu skorupek). Następnie zgotujemy ją i do wrzątku, przy pomocy łyżki wkładamy bardzo ostrożnie jajka. Zauważymy, że woda przestanie się gotować, dlatego należy zwiększyć płomień, ale nie za mocno, by jajka nie popękały.
Kiedy minie już odpowiedni czas przeznaczony na gotowanie, należy odlać część gorącej wody oraz nalać zimnej z kranu. Dzięki temu zatrzymuje się proces gotowania.
Ile gotować jajka na twardo?
Podobnie jak w przypadku gotowania jajek na miękko, tak i do gotowania ich na twardo, wybieramy odpowiednio duży garnek, by można na dnie ułożyć je jedno obok drugiego.
Czas gotowania jajek na twardo:
- jajka S – 8 minut
- jajka M – 9 minut
- jajka L – 10 minut
Umyte jajka umieszczamy w garnku z zimną wodą. Ustawiamy średnią moc palnika i od momentu zagotowania odmierzamy czas potrzebny na uzyskanie idealnych jajek na twardo. Następnie odlewamy część wody i dolewamy zimnej, z kranu. TO nie tylko przerwie proces gotowania, ale też sprawi, że jajka łatwiej będą się obierały ze skorupek.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże wystarczy zanurzyć je w naczyniu z zimną wodą. Świeże opadną na dno, a mniej świeże i te, których termin przydatności już minął wypłyną na powierzchnię.