Jak długo gotować kapustę kiszoną?

Jak długo gotować kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona ma sporo korzystnych właściwości. Wzmacnia odporność, doskonale wpływa na układ pokarmowy, zmniejsza poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, a nawet poprawia kondycję skóry. Posiada witaminę A, witaminę C, potas, magnez, wapń i żelazo. Stanowi źródło błonnika. Co bardzo istotne – jest niskokaloryczna. Z kiszonej kapusty powstaje wiele smacznych dań, w tym bigos, góralska kwaśnica, czy kapuśniak. Fantastycznie komponuje się w połączeniu z grzybami i grochem, występuje w pierogach, krokietach oraz zapiekankach.

Jak długo gotować kiszoną kapustę?

Przed przystąpieniem do gotowania kiszonej kapusty trzeba jej spróbować i ocenić, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli tak, należy ją wypłukać pod strumieniem zimnej wody. Można przed tym najpierw odcisnąć z niej sok, który przyda się w sytuacji, gdy w trakcie gotowania uznamy, że kapusta jest jednak za mało kwaśna.

Kapustę kiszoną wkładamy do garnka i zalewamy wodą (wystarczy tyle, by przykryła kapustę). Gotujemy ok. 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy, a jeśli zauważymy, że woda odparowała, dolewamy jej nieco. Gotową kapustę doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami według przepisu, z którego korzystamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *