Kasza gryczana posiada charakterystyczny aromat, który ceni sobie wiele osób. Jest bogata w błonnik oraz posiada niższy indeks glikemiczny od tradycyjnych ziemniaków, dlatego jest rodzajem kaszy chętnie wybieranym przez wiele osób. Kaszę gryczaną możemy wykorzystać w wielu wariantach dań jako zamiennik ziemniaków, kaszotto, jak również w formie zapiekanek. Jednak, jak długo gotować kaszę gryczaną, tak aby jej ziarna nie były sklejone i w pełni cieszyły nasze podniebienie.
Ile gotować kaszę gryczaną prażoną i nieprażoną?
Na sklepowych półkach możemy odnaleźć zarówno kaszę prażoną jak i nieprażoną. Kasza gryczaną prażona nazywana jest również paloną lub krakowską. W procesie produkcji poddawana jest obróbce cieplnej, dzięki czemu uzyskuje dymny aromat oraz jest bardziej gorzka od kaszy nieprażonej. Kasza gryczana niepalona (nieprażona) różni się od kaszy palonej delikatniejszym aromatem oraz kolorem, który w przeciwieństwie do kaszy palonej nie jest brązowy a kremowy.
Proces gotowania kaszy rozpoczynamy od jej przepłukania w wodzie, aż do momentu uzyskania przejrzystej wody. Kaszę dodajemy do wrzącej osolonej wody (możemy również dodać 2-3 łyżki oleju) w proporcjach 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody. Kaszę przez chwilę mieszamy i ponownie zagotowujemy wodę. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy pod uchylona przykrywką około 15 minut. Po tym czasie kasze odcedzamy. Podczas gotowania kaszy nie powinno się mieszać.
Kaszę możemy również gotować przez 10 minut, a następnie odstawić ją na kolejne 5 minut, tak by wciągnęła wodę. Oba sposoby pozwalają na uzyskanie sypkiej i smacznej kaszy gryczanej.
Ile piec kaszę gryczaną?
Jeżeli posiadamy w domu kasze gryczaną niepaloną (nieprażoną), jednak wolimy jej drugą wersję, czyli prażoną, nie musimy biec do sklepu. Kaszę gryczaną możemy z powodzeniem uprażyć samemu w zaciszu własnej kuchni. Istnieją dwa sposoby, dzięki którym możemy uprażyć kaszę gryczaną. Oba są tak samo proste i nie wymagają od nas większego wysiłku, oba są również trak samo skuteczne, a wybór jednego z nich zależy tylko od nas.
Jednym ze sposobów uprażenia kaszy jest uprażenie jej w piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kaszę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut, do czasu aż przybierze brązowy kolor.
Kaszę gryczaną możemy równie dobrze uprażyć na nieprzywierającej patelni. W tym celu musimy dobrze rozgrzać suchą patelnię, a następnie wysypać na nią kaszę, zmniejszyć moc palnika i prażyć około 2-4 minuty aż do jej zbrązowienia. Należy pamiętać, aby podczas prażenia na patelni cały czas mieszać kaszę, aby się nie przypaliła.