Kasza jęczmienna jest produktem spożywczym bogatym w błonnik oraz witaminę B. Na rynku występuje w kilku odmianach: pęczak, łamana (wiejska), perłowa (mazurska). Każda z nich jest równie zdrowa i smaczna. Możemy ją z powodzeniem przyrządzić zarówno na słodko jak i wytrawnie. Często jednak nie wiemy, jak ugotować kaszę, tak aby była ona najsmaczniejsza. Dzięki temu artykułowi dowiecie się jak fugo gotować kaszę jęczmienną.
Jak długo gotować pęczak?
Kasza jęczmienna pęczak występuje w dwóch rodzajach: pęczak łuskany i pęczak obtaczany (kujawski). Oba rodzaje są ziarnami w całości, które w procesie produkcji pozbawione są łuski. Pęczak obtaczany, w przeciwieństwie do łuskanego jest dodatkowo polerowany i obtaczany.
Oba rodzaje kaszy pęczak, przed wrzuceniem do garnka, musimy najpierw przepłukać pod bieżącą wodą, do momentu, aż woda będzie przezroczysta. W ten sposób pozbywamy się goryczy, która może pojawić się po ugotowaniu kaszy. Następnie kaszę umieszczamy w garnku z wrzątkiem (w proporcjach 3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Solimy według uznania. Możemy również dodać łyżkę oliwy lub masła, jeśli chcemy nadać kaszy dodatkowy aromat. Pomaga to również zapobiec sklejaniu się kaszy podczas gotowania. Kaszę gotujemy na dużym ogniu do momentu zagotowania się wody. Po zagotowaniu gotujemy około 15-20 minut. Po tym czasie garnek ściągamy z ognia i zostawiamy do wciągnięcia wody.
Zawsze jednak należy zapoznać się z instrukcją gotowania, zamieszczoną przez producenta na opakowaniu, ponieważ grubsze odmiany mogą wymagać dłuższego czasu gotowania.
Jak długo gotować jęczmienną kaszę perłową i łamaną?
Kasza jęczmienna perłowa (mazurska) i łaman1 (wiejska) różnią się od kaczy pęczak tym, że podczas ich produkcji ziarna, z których powstaje kasza są rozdrabniane, zatem nie są one całymi ziarnami. Kasza perłowa jest kaszą łamaną, dodatkowo polerowaną. Kasza jęczmienna łamana jest podczas produkcji rozdrabniana w procesie krojenia. Obie kasze możemy spotkać w postaci drobnej, średniej lub grubej.
Podobnie jak kasza pęczak, kasze perłowa i łamana powinny zostać najpierw opłukane. Kaszę płuczemy tak długo, aż woda będzie klarowna.
Kaszę dodajemy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy na dużym ogniu do momentu ponownego zagotowania się wody, następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 15-20 minut. Po tym czasie możemy kaszę odcedzić lub jeżeli wolimy, by była jeszcze bardziej miękka, pozostawiamy w garnku, aby wchłonęła trochę wody.
Należy pamiętać, aby nie mieszać kaszy pod czas gotowania.