Jak długo gotować kaszę mannę?

Jak długo gotować kaszę mannę?

Praktycznie każdy z nas zna kaszę mannę, nazywana również grysikiem. Wytwarzana jest z pszenicy zwyczajnej, przybiera postać bardzo drobnych ziarenek. W sklepach, oprócz tradycyjnej kaszy manny, możemy odnaleźć również jej wersję razową oraz orkiszową. Jest delikatna w smaku, ma lekko słodki aromat oraz jest lekkostrawna. Jest wielozadaniowa, możemy przyrządzić z niej deser, może stanowić dodatek do wielu dań, jak również możemy zagęścić nią zupę. Poniżej przedstawiamy Wam, ile czasu gotować kaszę mannę.

Jak długo gotować kaszę mannę?

Kasza manna różni się od innych kasz tym, że nie musimy jej przelewać wodą przed przygotowaniem. Możemy ją ugotować zarówno na mleku krowim, owsianym, migdałowym jak i na wodzie, na oba sposoby smakuje równie dobrze. Często podawana jest z owocami lub sokiem owocowym w formie kleiku. Osoby, które lubią słodsze dania, mogą dodać do niej kakao, dzięki czemu uzyska
jeszcze ciekawszy smak. Możemy również przyrządzić z niej kremy do ciast.
Proporcje kaszy i wody/mleka zależą od gęstości, którą chcemy uzyskać. Zazwyczaj jest to jedna łyżeczka kaszy manny na 100 ml, jeżeli zależy nam na bardziej płynnej konsystencji. Jeżeli chcemy uzyskać gęstą konsystencję musimy na 100 ml wody przygotować 2 łyżeczki kaszy manny. Kaszę najpierw rozprowadzamy w zimnej wodzie/mleku, a następnie dodajemy do wrzącej wody/mleka. Mieszamy do zagotowania się płynu, a następnie zmniejszamy moc palnika. Kaszę mannę gotujemy stosunkowo krótko, bo zazwyczaj do około 5 minut (warto jednak sprawdzić zalecenia producenta na opakowaniu). Powinna wchłonąć całą wodę z garnka, dzięki czemu nie musimy jej odcedzać. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać.

Jak długo gotować błyskawiczną kaszę mannę?

Kasza manna występuje również w formie błyskawicznej. Jest to kasza, która w czasie produkcji zostaje poddana wstępnej obróbce termicznej, dzięki której jej czas gotowania jest bardzo krótki. Mimo, że mniej zdrowa od zwykłej kaszy manny (zawiera mniej składników odżywczych), jest chętniej wybierana, właśnie ze względu na czas jej przyrządzania.
W przypadku kaszy błyskawicznej wystarczy dodać ją do gotującego się mleka/wody, energicznie zamieszać, zmniejszyć ogień ciągle mieszając, a po około 1-2 minutach zdjąć z kuchenki i przykryć na chwilę pokrywką. Proporcje błyskawicznej kaszy manny wyglądają tak samo jak w przypadku zwykłej kaszy manny, czyli 1 łyżeczka na 100 ml płynu – w przypadku rzadszej konsystencji, 2 łyżeczki kaszy na 100 ml – w przypadku, gdy chcemy uzyskać gęstą konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.