Jak długo gotować kaszę z amarantusa?

Jak długo gotować kaszę z amarantusa?

Amarantus jest jednym z najstarszych rodzajów zboża uprawianych przez człowieka. W największej ilości uprawiany jest w Ameryce Południowej. Spotkamy go także pod nazwą szarłat. Jego nasiona są beżowe i bardzo drobne. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jego przyrządzenie jest proste, dzięki czemu stanowi składnik wielu dań. Jeśli chcecie wiedzieć jak ugotować kaszę z amarantusa i jakie właściwości posiada, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.
Możemy go odnaleźć w wersji klasycznej, niepreparowanej oraz w wersji ekspandowanej.

Ma lekko orzechowy posmak i nadaje się do spożycia przez osoby chorujące na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Posiada w sobie białko, aminokwasy – lizynę (wspomaga wchłanianie wapnia) oraz witaminy z grupy B. Według wierzeń, ma dodawać siłę i odwagę. Zawartość błonnika dobrze wpływa na układ trawienny, a niski indeks glikemiczny jest przyjazny dla diabetyków. Ponadto kasza z amarantusa poprawia naszą pamięć i koncentrację. Żelazo, magnez oraz wapń to kolejne składniki odżywcze, w które amarantus jest bogaty.
Ze względu na jego właściwości, warto rozważyć włączenie do swojej diety. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy.

Jak długo gotować kaszę z amarantusa?

Nieekspandowaną kaszę z amarantusa można ugotować zarówno na wodzie, mleku krowim oraz roślinnym, jak i bulionie mięsnym czy warzywnym.
Kaszy z amarantusa przed gotowaniem nie musimy płukać.
Płyn, w którym będziemy gotować kaszę z amarantusa, musimy doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać do niego ziarna. Jeśli chcemy przyrządzić potrawę wytrwaną możemy posolić wodę oraz dodać do niej nieco oleju. Ogień zmniejszamy i gotujemy pod uchyloną pokrywką od 15 do 20 minut. Ziarna amarantusa powinny wchłonąć całą wodę użytą do ich ugotowania.
Niektóre osoby dodają kasze z amarantusa do zimnej, niegotującej się wody i liczą czas od jej zagotowania się (około 20 minut). Jednak może okazać się, że po tym czasie ziarna dalej będą twarde i będą wymagać dłuższego gotowania.
Ugotowana kasza z amarantusa ma konsystencję podobną do kaszy jęczmiennej, jest lekko kleista.
Jest wspaniałym składnikiem faszerowanych warzyw, zup oraz sałatek. Można przyrządzić z niej kotleciki, jak również ciasteczka.

Na półkach sklepowych znajdziemy również ekspandowany amarantus, przypominający wyglądem ryż preparowany, który równie dobrze możemy przyrządzić samemu w domu. Taka forma jest świetna jako dodatek do owsianek, jogurtów, deserów, możemy wymieszać go również z miodem i w taki sposób spożywać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.