Jak długo gotować królika?

Jak długo gotować królika?

Królicze mięso jest delikatne i soczyste. Łatwo się trawi, zawiera niewiele tłuszczu, a duże ilości białka. Jego spożywanie zaleca się alergikom i osobom, które cierpią z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Zobacz, jak przyrządzać królika, by z jednej strony mięso nie było surowe, a z drugiej strony, by go nie rozgotować.

Mięso z królika to prawdziwy rarytas. Jest źródłem takich składników jak witamina B1, witamina B2, biotyna, żelazo, magnez, miedź, potas, wapń czy witamina PP. Wszystkie te substancje są istotne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Dlatego mięso z królika powinny jeść dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące piersią czy osoby starsze.

Ponadto, królicze mięso zawiera bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Z tego względu bez obaw mogą sięgać po nie osoby zmagające się z chorobami naczyniowo-sercowymi. Wskazuje się również, że zawarty w króliczym mięsie kwas linolenowy może redukować ryzyko powstawania miażdżycy czy zawałów. Co więcej, organizm ludzki jest w stanie przyswoić nawet 90 proc. białka z mięsa króliczego, co jest bardzo dobrym wynikiem zważywszy na to, że białko z mięsa wołowego jesteśmy w stanie przyswoić w 62 proc., a białko z kurczaka w 79 do 90 proc. Coraz częściej mówi się o tym, że to bezpieczne mięso dla alergików. Bez obaw o swój stan zdrowia mogą sięgać po nie osoby borykające się z alergiami i chorobami autoimmunologicznymi.

Mięso z królika można serwować wraz z sałatkami, jak również kaszą czy ziemniakami. Aby dodać charakteru daniu z królika można przyrządzać go w winie, w piwie czy z wykorzystaniem jałowca albo imbiru.

Ile gotować królika?

Decydując się na ugotowanie mięsa z królika, musimy najpierw sprawdzić, czy mamy do czynienia z całym królikiem czy też z kawałkami mięsa. W pierwszym przypadku mięso powinno być gotowane przez 1,5-2 godzin. Musimy zadbać również o to, by gotować całego królika na średnim ogniu. Natomiast w drugiej sytuacji, gdy gotujemy kawałki z królika, czas gotowania należy skrócić. Kawałki mięsa z królika należy gotować 35-40 minut na wolnym ogniu.
Królik może być świetną podstawą rosołu. Jeżeli decydujemy się na ugotowanie rosołu na króliczym mięsie, postępujemy w podobny sposób jak podczas gotowania rosołu z kurczaka.

Jak długo piec królika?

Jeżeli chcesz upiec smacznego królika, przygotuj żaroodporne naczynie, w którym umieścisz go w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 170 st. Celsjusza jeśli planujesz piec z wykorzystaniem termoobiegu. Natomiast, gdy nie planujesz korzystać z tej funkcji, rozgrzej piekarnik do 190-200 st. Celsjusza. Królicze mięso należy piec około 75-90 min. Warto w tym czasie obserwować jedzenie i wyjąć królika, gdy będzie lekko przyrumieniony i miękki.
Tak przyrządzonego królika można podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *