Żółte, słodkie, chrupiące ziarenka kukurydzy często znajdujemy w wielu potrawach. Zupy, sałatki, gulasze warzywne i mięsne, zapiekanki, dania z makaronem oraz ryżem, babeczki na słono i tarty, pizza, omlety – pomysłów jest niemało! Kukurydza jest źródłem witamin D, E, K oraz witamin z grupy B, zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, cynk. Warzywo jest więc zdrowe i pyszne, a to wystarczające powody do wprowadzenia go do swego menu.
Podpowiadamy jak ugotować kukurydzę w kolbach, by odkryć prawdziwy smak i aromat. Kupując ją należy wybierać kolby z jasnożółtymi, miękkimi ziarnami. Jeżeli będą wysuszone, nie liczmy na dobre danie.
Ile gotować kukurydzę?
Zanim przystąpimy do gotowania należy obrać kukurydzę z liści i wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zagotowujemy wodę z łyżką cukru i wkładamy do wrzątku kolby. Po ok. 10-15 minutach kukurydza będzie idealna do jedzenia. Nie solimy wody, by ziarna nie były twarde, robimy to dopiero po ugotowaniu. Wyjętą z wody kukurydzę wystarczy polać masłem i możemy się cieszyć smakiem dodatku do dania głównego lub przekąską.
Jak piec kukurydzę w piekarniku?
Zamiast gotować kukurydzę w wodzie, można ją upiec. Jest to niesamowicie proste. Oczyszczone i umyte kolby należy zawinąć w folię aluminiową, włożyć do nagrzanego do 175° Celsjusza piekarnika i piec ok. 45 minut. Tak przygotowane kolby świetnie smakują z masłem i ziołami, np. z bazylią.