Makaron często gości na naszych stołach. Pojawia się w zupach, zapiekankach, sałatkach, wiele osób najchętniej spożywa go z rozmaitymi sosami. Przepisów nie brakuje. Nawet ci, którzy nie słyną ze zdolności kulinarnych, bez większego trudu przygotują pyszną potrawę z makaronem w roli głównej.
Do niedawna uważało się, że makaron nie posiada żadnych wartości i właściwie lepiej go unikać. Jednak obecnie jest on wręcz polecany, szczególnie że do wyboru mamy całą gamę produktów – w tym nie tylko makarony z białej mąki, ale też orkiszowe, gryczane, żytnie, czy razowe. Te ostatnie posiadają najwięcej wapnia, żelaza, potasu oraz cynku. Bez wahania można więc uznać, że istnieją na rynku makarony, które warto włączyć do swojego menu.
Ile gotować makaron?
Trzeba pamiętać, że makaron podczas gotowania trzykrotnie zwiększa swą objętość, dlatego tak ważne jest, by użyć odpowiedniej ilości wody. Na 100 g suchego makaronu potrzebujemy 1 l wody.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do wrzątku makaron, co jakiś czas mieszamy, by nie przywarł do powierzchni naczynia lub nie posklejał się. Na każdy litr wody potrzeba ok. 1 łyżeczki soli. Warto ją wsypać dopiero, gdy woda zaczyna wrzeć. Dodana za wcześnie wydłuży czas zagotowania się wody, a za późno, nie przyprawi odpowiednio makaronu.
Czas gotowania makaronu zależy od jego wielkości. Waha się od kilku do nawet kilkunastu minut. Producent na każdym opakowaniu umieszcza informacje na ten temat. Koniecznie trzeba się z nimi zapoznać. Makaron nitki będzie gotowy w ok. 3 min, ale już kształty takie jak np. kokardki, muszelki, kolanka wymagają więcej czasu. Spaghetti gotuje się ok. 10-13 min.
Po ugotowaniu makaron odcedzamy, ale nie przelewamy go wodą, ponieważ wtedy wypłukujemy skrobię. Podczas gotowania najlepiej nie dolewać do wody oliwy, gdyż osadza się ona na makaronie i później trudno dobrze połączyć go z sosem.