Jak długo gotować marchewkę?

Jak długo gotować marchewkę?

Marchew stanowi źródło beta-karotenu, który wzmacnia odporność, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, ma właściwości przeciwzmarszczkowe i przedłuża trwałość opalenizny. Warzywo to posiada też m.in. witaminy – C, E, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas. Chyba nikt nie ma najmniejszych wątpliwości, że warto je regularnie spożywać.

Gotowana marchewka zaserwowana z odrobiną masła i koperku będzie znakomitym dodatkiem do dania obiadowego. Jej słodycz komponuje się np. z ziemniakami, czy ryżem. To warzywo w intensywnym, pomarańczowym kolorze dopełni wiele pysznych dań. Nie można go pomijać planując obiadowe menu!

Ile gotować marchewkę, żeby była miękka?

Zanim przystąpimy do gotowania dokładnie myjemy i bardzo cienko obieramy marchew, ponieważ to pod skórką znajduje się moc witamin. Jeżeli ma być składnikiem zupy, wrzucamy ją do zimnej wody, tak by smak przeszedł do wywaru. Natomiast, gdy zamierzamy podać marchew jako osobne danie, najlepiej włożyć ją od razu do wrzątku, (nie powinno go być za dużo, wystarczy tyle, by woda przykrywała marchew), zachowa wtedy więcej swych właściwości. Oczywiście w obu przypadkach warto posolić wodę.

Marchewka gotuje się ok. 20-25 minut (od ponownego zagotowania się wody) – czas zależy od tego, czy warzywo jest „młode”, czy „stare” oraz, czyli chcemy by było miękkie, czy nieco chrupiące.

Ile piec marchewkę w piekarniku?

Ciekawym, prostym i pysznym daniem są marchewki upieczone w piekarniku. Wystarczy je umyć, obrać, pokroić w słupki, skropić olejem, posypać ulubionymi przyprawami, przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25-35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *