Jak długo gotować pieczarki?

Jak długo gotować pieczarki?

Pieczarki to niezwykły przysmak, którym zajadają się ludzie na całym świecie. Mogą zarówno stanowić danie główne, jak i smakowity dodatek do potraw. W przeszłości sądzono, że pieczarki nie posiadają żadnych właściwości odżywczych.

Tymczasem to źródło wielu cennych składników, takich jak: witamina z grupy B wpływająca na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, działająca przeciwnowotworowo lektyna czy tyrozynaza, białko chroniące DNA przed uszkodzeniami. To skarbnica błonnika, selenu, potasu, a także jodu. Pieczarki są z jednej strony bardzo sycące, a z drugiej niskokaloryczne. Porcja 100 gramów dostarcza około 22 kcal.
Choć najpopularniejszym w Polsce rodzajem tego przysmaku są pieczarki białe, to warto skosztować także innych odmian, np. pieczarki brązowej albo pieczarki portobello.

Ile gotować pieczarki?

Świeże pieczarki należy gotować od 3 do 5 minut. Ten czas należy liczyć oczywiście od momentu zagotowania się wody. Jeżeli w trakcie gotowania pojawi się piana na powierzchni wody, należy ją zdjąć. Pod koniec gotowania dodajemy sól, a jeśli lubimy – także inne przyprawy, takie jak imbir, ziele angielskie, majeranek czy liść laurowy. Tak przygotowane pieczarki będą cieszyć wspaniałym smakiem i aromatem.
Oczywiście, przed ugotowaniem pieczarek nie zapomnijmy ich wyczyścić i umyć. Po gotowaniu pieczarki należy odcedzić.

Ile smażyć pieczarki?

Gdy chcemy usmażyć pieczarki, zależy nam przede wszystkim na ich walorach smakowych. Co możemy zrobić, by na ile to możliwe wyeksponować ich smak? Najpierw trzeba zadbać o to, by pieczarki rzeczywiście miały warunki do tego, by się smażyć, a nie gotować. W tym celu przed smażeniem należy je dokładnie umyć, a następnie pozwolić im wyschnąć. Połóż je na papierowych ręcznikach, by było łatwiej pozbyć się wody.
Następnie rozgrzej tłuszcz na patelni i dopiero na gorącą patelnię wrzuć grzyby. Nie przykrywaj patelni. Czas smażenia tego przysmaku powinien wynosić od 10 do 15 minut. Pamiętaj jednak, że to tylko orientacyjna granica czasowa, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych możliwości Twojej kuchenki.

Wiele osób do smażonych pieczarek dodaje również dodatki warzywne, np. cebulę, którą w zależności od preferencji wrzuca na patelnię przed obróbką cieplną pieczarek lub dorzuca je dopiero po usmażeniu pieczarek.
Proces gotowania i smażenia pieczarek powinien być kontrolowany przez osobę, która podjęła się przygotowania tego przysmaku. Tylko to zagwarantuje oczekiwane walory smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *