Jak długo gotować pierogi?

Jak długo gotować pierogi?

Pierogi pojawiają się w najróżniejszych wariantach. Z mięsem, serem, kapustą i grzybami, kaszą, owocami – każdy znajdzie swój ulubiony smak. Przygotowanie ciasta, dobrego farszu i samo lepienie pierogów wymaga wprawy. Czasem też pojawia się kłopot z gotowaniem tego dania. Spieszymy więc z radami.

Ile gotować pierogi?

Pierogi wrzucamy do posolonego wrzątku. Mieszamy od czasu, do czasu by się nie skleiły. Gotujemy na małym ogniu. Od momentu ich wypłynięcia czekamy ok. 3 minuty i następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Mrożone pierogi gotujemy dłużej – ok. 6-7 min.
Uwaga – jeśli zamrożone pierogi wrzucamy w zbyt dużej ilości woda przestaje się gotować, a ciasto może popękać.

A to ciekawostka…

Uważamy, że pierogi są typowo polską potrawą. Tymczasem można je nazwać ogólnoświatowym dobrem. Mieszkańcy wielu krajów przyrządzają je w różnych formach. Podobno pierwsze powstały w III w.n.e w Chinach. Co ciekawe, debiutowały jako lek na ból uszu, a nadzienie stanowiła jagnięcina z ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *