Jak długo gotować pierś z kurczaka?

Jak długo gotować pierś z kurczaka?

Gotowana pierś z kurczaka spisze się w roli dania obiadowego. Można ją zaserwować z ziemniakami, czy ryżem oraz surówką. Świetnie nadaje się też jako dodatek do sałatek. Innym pomysłem jest pokrojenie mięsa i położenie go na pieczywie. Taka kanapka nie może nie smakować!

Gotowany kurczak jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Wbrew temu co może się wydawać, wcale nie musi być mdły i nijaki. Trzeba tylko odpowiednio go przyprawić. Pomysłów na marynaty i sposoby przyrządzenia gotowanej piersi z kurczaka nie brakuje.

Co ważne – mięso z kurczaka ma dość małą zawartość tłuszczu i cholesterolu, a dużo cennego dla nas białka. Posiada m.in. witamy z grupy B, selen, cynk, magnez.

Ile gotować pierś z kurczaka?

Zanim przystąpimy do gotowania mięsa najpierw dokładnie je płuczemy i osuszamy. Następnie wkładamy pierś z kurczaka do garnka i zalewamy zimną woda, tak by była cała zakryta. Dodajemy sól, można też wrzucić ziarenka pieprzu, czy inne przyprawy, bądź warzywa typu marchew, pietruszka – wszystko zależy od upodobań.

Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20-30 min. w zależności od wielkości mięsa. Miękkość warto sprawdzać widelcem.

Pierś z kurczaka w piekarniku – ile piec?

Mięso drobiowe upieczone w piekarniku jest przepyszne. W sieci znajdziemy przepisy na wiele marynat, dzięki którym mięso będzie aromatyczne i kruche.

Przed pieczeniem najpierw dokładnie myjemy mięso i osuszamy je. Jeśli mamy więcej czasu na przygotowanie dania, warto wcześniej zamarynować filety, by nabrały smaku. Praktycznym i wygodnym rozwiązaniem jest umieszczenie piersi z kurczaka w foliowym rękawie do pieczenia. Następnie przekładamy je na blachę i pieczemy przez ok. 40-45 min. w temperaturze ok. 180°C. Przed końcem pieczenia można przeciąć rękaw, by mięso się zrumieniło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *