Jak długo gotować rosół?

Jak długo gotować rosół?

Rosół króluje w wielu polskich domach. Uwielbiamy jego aromat i bardzo chętnie spożywamy szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Jego podstawowe składniki to mięso drobiowe i włoszczyzna. Zupę serwuje się najczęściej z cienkim makaronem, ale wiele osób przepada za wersją z lanymi kluskami lub ryżem. Przepisów na wywar jest mnóstwo. Różnią się ilością i rodzajami warzyw, mięs, przypraw. Każda gospodyni ma własny sposób na idealny rosół. Wszystkie jednak są zgodne co do tego, że im dłużej się gotuje, tym lepszy ma smak.

Ile gotować rosół?

Najpierw do dużego garnka wkładamy mięso i wlewamy zimną wodę. Stawiamy na gaz. Dopiero, gdy zacznie wrzeć i zbierzemy powstałą „pianę”, dodajemy warzywa oraz przyprawy. Zupę gotujemy min. 2 godziny na najmniejszym ogniu. Nie radzimy iść na skróty. Sekretem pysznego rosołu jest długie, powolne gotowanie. Wywar potrzebuje dużo czasu, tylko wtedy nabiera aromatu i oferuje niepowtarzalny, znany z dzieciństwa smak. Przygotowaną zupę warto przelać przez sitko, aby była klarowna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *