Jak długo gotować ryż basmati

Jak długo gotować ryż basmati

Ryż basmati jest gatunkiem ryżu pochodzącym z Himalajów. Możemy go spotkać w dwóch rodzajach, białym i brązowym. Nazywany jest książęcym ryżem, ponieważ jest jedną z jego najszlachetniejszych odmian. Ma lekko orzechowy smak, dlatego zyskuje na coraz większej popularności. Po ugotowaniu jest sypki i bardzo dobrze współgra z różnymi potrawami. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie musicie to nadrobić. Podpowiemy wam jak dobrze przygotować ryż basmati oraz ile go gotować.

Korzyści płynące ze spożywania ryżu basmati

Ryż basmati bogaty jest w wiele składników odżywczych. Jest bogaty w błonnik, który wspomaga działanie układu pokarmowego zapobiega zaparciom oraz usprawnia pracę jelit. Zawiera w sobie węglowodany potrzebne do funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera w sobie również białko, które wpływa na regenerację organizmu oraz pomaga w przemianie materii. W ryżu basmati odnajdziemy również wiele witamin z grupy B, każda z nich ma inne właściwości, ale każda jest równie ważna dla naszego organizmu. Minerały w nim zawarte również nie pozostają dla nas obojętne. Żelazo, cynk, fosfor, mangan, selen i miedź również pomagają nam prawidłowo funkcjonować.
Jak widać spożywanie ryżu basmati może mieć bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Warto zatem włączyć go do naszego menu i zastąpić nim ryż biały, który nie zawiera w sobie aż tylu drogocennych składników.

Ile gotować ryż basmati

Ryż basmati jest gatunkiem ryżu, który nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej.
Warto przed rozpoczęciem gotowania opłukać ryż pod bieżącą wodą, a nawet pozostawić w zimnej wodzie na 30 minut, jednak nie jest to konieczne.
Ryż basmati gotujemy w proporcji 1 część ryżu na 1,5 części wody.
Ryż sypki (bez torebki foliowej) umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut. Możemy również po 10 minutach ściągnąć garnek z palnika i bez odkrywania pozostawić ryż na dodatkowe 5 minut. Powinien wchłonąć całą wodę.

W przypadku ryżu basmati wodę możemy z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, czy też mięsnym. Niektórzy, ze względu na jego orientalny posmak, przygotowują go w mleczku kokosowym, a na końcu dodają odrobinę limonki.
Warto jest poeksperymentować, aby odkrywać nowe smaki. Ryż basmati świetnie się do tego nadaje.

Ryż basmati nadaje się również do smażenia, jednak jest to dość czasochłonne. Jeśli chcemy zaoszczędzić sobie czas, ryż możemy chwilę podgotować, tak by czas spędzony na patelni był znacznie krótszy. Ryż smażony możemy przyrządzić z dodatkiem warzyw, kurczaka, tofu oraz innych ulubionych dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *