Sushi niegdyś owiane było wielką tajemnicą. Pomimo, że nasi rodacy chętnie spożywali tatar, który bazuje na surowym mięsie wołowym, jedzenie surowych ryb zawartych w sushi było dla nas czasem nie do pomyślenia. Dzisiaj po to wspaniałe danie sięga coraz więcej osób. W Japonii przyrządzanie sushi jest wręcz rytuałem. Jeżeli mamy opory przed spożyciem tradycyjnego sushi, zawsze możemy wypróbować wersję wegetariańską z ogórkiem, avocado oraz innymi bezmięsnymi dodatkami. Jednak to nie dodatki są największą tajemnicą dobrego sushi. Jest nią ryż. Dobrze przygotowany nie powinien się rozpadać, tylko trzymać formę jaką mu nadamy. Jeśli chcemy przygotować sushi w domu, warto jest wiedzieć jak długo gotować ryż do sushi, tak aby był jak najlepszy. Tego właśnie dowiecie się z lektury tego artykułu.
Ryż używany do sushi koniecznie musi być kleisty. Nie może być sypki, ponieważ przez to nie utrzyma swojej formy, a nasze sushi w rezultacie będzie się rozpadać. Jednym z najczęściej używanych rodzajów ryżu to shinzu i shinode. Pomimo, że czasem ciężko dostępne w stacjonarnych sklepach, z pewnością łatwo odnajdziemy je w sklepach internetowych, szczególnie tych, poświęconych tematyce sushi.
Ryż do sushi ma słodkawy posmak, jest krótkoziarnisty i sklejający się. Tylko taki nadawać będzie się do przyrządzenia pysznego sushi.
Ile gotować ryż do sushi
Oprócz samego ryżu i tradycyjnie wody (proporcje 1 część ryżu na 1 część wody) musimy przygotować dodatkowo ocet ryżowy, cukier trzcinowy. Najlepsze proporcje to: ryż 100 g., ocet ryżowy 30 ml., cukier trzcinowy 1,5 łyżki. Dodatkowo przygotowujemy garnek, miskę i duże sitko.
Przygotowanie rozpoczynamy od płukania ryżu. Jest to warunek konieczny, jeśli chcemy przyrządzić ryż poprawnie.
W misce umieszczamy sitko i wsypujemy na nie ryż. Całość zalewamy zimną wodą, tak aby nasz ryż był przykryty. Następnie płuczemy, mieszając ryż ręką. Kontynuujemy do momentu, aż uzyskamy przejrzystą wodę.
Przepłukany ryż umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (1:1). Zostawiamy ryż na około 10 minut. Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence, zakrywamy przykrywką i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki i pozostawiamy na 10-15 minut. Do tego czasu nie możemy odkrywać ryżu.
Po wyznaczonym czasie ryż przekładamy do miski (niemetalowej) i studzimy.
Ocet ryżowy mieszamy z cukrem trzcinowym, aż do jego rozpuszczenia się.
Ostudzony ryż zalewamy mieszanką octu i cukru i mieszamy.
Ważną informacją jest, aby do momentu wystudzenia nie solić ani nie doprawiać ryżu.
Tak przygotowany ryż będzie idealną podstawą do sushi.