Jak długo gotować ryż dziki

Jak długo gotować ryż dziki

Dziki ryż jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Ma nietypowy wygląd, dzięki czemu dania nabierają orientalnego charakteru. Tak naprawdę nie jest rodzajem ryżu, tylko plonem owsa wodnego. Jego barwa ma kolor ciemnobrązowy, a smak jest intensywny – zbożowo-orzechowy. Coraz częściej sięgamy po niego, aby urozmaicić nasze menu. Jest stosunkowo łatwo dostępny, zatem warto po niego sięgnąć, nie tylko dla jego walorów smakowych, ale również zdrowotnych. Jeśli chcecie się dowiedzieć jak długo gotować dziki ryż, przeczytajcie ten artykuł, podpowiemy wam jak go ugotować.

Dziki ryż to bogactwo białka i antyoksydantów. Zawiera w sobie witaminy z grupy B, żelazo, mangan, kwas foliowy (niezbędny w diecie kobiet w ciąży), a także przeciwutleniacze.
Ma niższy indeks gimniczny niż ryż brązowy, przy czym ma w sobie więcej białka, a mniej węglowodanów. Nie zawiera glutenu oraz sodu, co jest dobrą informacją dla osób nietolerujących gluten i dla tych, którzy walczą z nadciśnieniem tętniczym.Dodatkowo przyśpiesza przemianę materii, pomaga oczyszczać organizm z toksyn oraz wzmacnia naszą odporność. To prawdziwa zdrowotna bomba dla naszego organizmu.

Ze względu na jego intensywny smak, wiele osób miesza go z innymi rodzajami ryżu, takimi jak np. ryż brązowy, czy ryż biały. Pozwala to nie tylko złagodzić jego smak, ale również urozmaica wygląd naszego dania.

Ile gotować dziki ryż

Dziki ryż, jest jednym z rodzajów ryżu, który wymaga długiej obróbki cieplnej. Najlepsze wartości odżywcze otrzymamy gotując sypki ryż, a nie ten w foliowych torebkach. Dzięki temu składniki mineralne, który w procesie gotowania wydostaną się z ryżu, zostaną na nowo do niego wchłonięte i nie pozbędziemy się ich z nadmiarem wody, który będziemy musieli odlać. Proces ten nazywa się absorpcją.

Przed rozpoczęciem gotowania ryż płuczemy na sitku.
Po opłukaniu ryż umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (proporcje 1 część ryżu na 2 części wody) i doprowadzamy do wrzenia. W momencie zagotowania się wody zmniejszamy ogień, solimy do smaku i gotujemy pod przykryciem około 35-40 minut. Ryż powinien wchłonąć całą wodę. Jeśli w garnku nadal będzie trochę wody, możemy odstawić go pod przykryciem na dodatkowe 5-10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.