Chociaż ryż jaśminowy brzmi nieco egzotycznie nie należy się go bać. Najczęściej hodowany jest w Tajlandii, chociaż jego obecność na stole możemy napotkać w praktycznie każdym zakątku świata, nie inaczej jest w Polsce. Szukając urozmaiceń w kuchni sięgamy po coraz bardziej różnorodne produkty. Ryż jaśminowy zdobywa u nas coraz większą popularność i nic dziwnego. Jego smak jest delikatnie słodki, posiada również lekko słodki zapach kojarzący się z jaśminem. Jeśli jeszcze nie znacie tego produktu, tutaj podpowiemy wam jak długo gotować ryż jaśminowy.
Pomimo swojej nazwy i słodkiego posmaku, ryż jaśminowy równie często podawany jest na słono. Jest ryżem długoziarnistym, po ugotowaniu jest delikatnie kleisty. Ma śnieżnobiały kolor i delikatnie słodki smak. Jest bardzo syty, zatem polecany jest jako składnik wielu diet, w tym odchudzających. Jego kaloryczność wynosi 118 kcal/100g. Zawiera w sobie dużą ilość witamin, takich jak witaminy z grupy B, witaminę E, jak również magnez, żelazo, cynk, potas i fosfor. Jest genialnym składnikiem zarówno słodkich jak i słonych dań.
Ile gotować ryż jaśminowy
Ryż jaśminowy dostępny jest w wersji sypkiej jak i pakowany w torebkach foliowych. Zależnie od tego, który rodzaj wybierzemy, jego przygotowanie różni się.
Ryż sypki
Przygotowujemy ryż jaśminowy – 1 szklankę, wodę 1,5-2 szklanki (ewentualnie możemy zastosować bulion), garnek z pokrywką, sól. Ryż płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą w powyższych proporcjach. Doprowadzamy do wrzenia, solimy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Ewentualny jej nadmiar odlewamy.
Podczas gotowania warto również obserwować, czy ilość wody jest wystarczająca. Jeśli jest jej zbyt mało, koniecznie trochę jej dolejmy, tak aby nasz ryż się nie przypalił.
Ryż w torebkach
Jeśli zdecydowaliśmy się na ryż w torebkach foliowych, ucieszy nas, że sposób jego przygotowania jest prostszy, ponieważ w tym przypadku prawdopodobieństwo przypalenia jest naprawdę bardzo małe.
Zagotowujemy około 2-3 szklanek wody. Do gotującej się wody dodajemy torebkę z ryżem jaśminowym, solimy, zmniejszamy ogień i czekamy aż woda ponownie się zagotuje. Gdy woda zacznie wrzeć, wtedy zaczynamy odliczać około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy woreczek z wody i gotowe.
Jeśli mamy do wyboru opcję zakupu ryżu w torebkach bądź sypkiego, warto zdecydować się na ten drugi. Ze względu na sposób gotowania sypkiego ryżu jaśminowego, zachowuje on w sobie więcej składników mineralnych niż ten, który gotujemy w foliowych torebkach.