Jak długo gotować ryż?

Jak długo gotować ryż?

Ryż to jeden z najpopularniejszych produktów na naszych stołach. Jest bardzo uniwersalny, możemy z niego przyrządzić wytrawne dania, zapiekanki, faszerować nim warzywa lub zwyczajnie polać sosem i serwować w towarzystwie rozmaitych surówek. Możemy go również przyrządzić na słodko z owocami. Jest bardzo popularny nie tylko w Azji, z którą zazwyczaj go kojarzymy, ale na całym świecie. Jak długo gotować ryż, by cieszyć się jego smakiem, o tym dowiecie się z lektury tego artykułu.

Wartości odżywcze ryżu
Ryż jest lekkostrawny. Zaleca się jego spożywanie osobom, które cierpią na problemy związane z układem trawienia. Często podawany jest dzieciom w formie kleiku. Jego wartość kaloryczna to około 130 kcal/100 g. Co najważniejsze, ryż jest produktem bezglutenowym, zatem jest przyjazny dla osób cierpiących na celiakie. Zawiera w sobie wiele witamin z grupy B, fosfor, potas, żelazo, wapń oraz inne minerały. Dodatkowo ryż jest sycący, jego niewielka ilość potrafi zaspokoić nasz głód na wiele godzin.

Rodzaje ryżu

Ryż dzielimy ze względu na kształt ziarna oraz jego kolor. W sklepach oferowanych jest wiele rodzajów ryżu. Rzadko kiedy możemy odnaleźć na sklepowej półce tylko jeden jego rodzaj. Minimalnie różnią się od siebie smakiem, ale zdecydowanie różnią się od siebie długością przygotowania.
Ze względu na kształt ziarna wyróżniamy:

  • ryż długoziarnisty – po ugotowaniu jest najbardziej sypki, ale zarazem lekki. Ziarna są cylindryczne i podłużne
  • ryż średnioziarnisty – po ugotowaniu jest delikatnie kleisty, jego ziarna mogą się nieco ze sobą zlepiać, ale są też delikatniejsze niż ryż długozniarnisty.
  • ryż krótkoziarnisty – po ugotowaniu jest najbardziej lepki, najlepiej nadaje się do przyrządzania kleików, ale jest też świetną podstawą sushi. Ziarna są zdecydowanie krótsze od ziaren ryżu długoziarnistego i średnioziarnistego, stąd też jego nazwa.

 

Ze względu na kolor wyróżniamy:

  • ryż biały (polerowany) – swój wygląd zawdzięcza usunięciu zewnętrznej warstwy otrębów. Jest najpopularniejszym kolorem ryżu, który możemy odnaleźć w naszych sklepach.
  • ryż dziki – ma ciemny kolor oraz podłużne ziarna. Czasem możemy się spotkać z nazwą „zizania wodna”. Jest zbożem pełnoziarnistym
  • ryż brązowy – w przeciwieństwie do białego ryżu, nie jest pozbawiony zewnętrznej warstwy otrębów. Trawi się wolniej od ryżu białego, jednak jest uważany za zdrowszy.
  • ryż czarny i czerwony – ich konsystencja jest lekko kleista. Ryż czarny po ugotowaniu zmienia swoją barwę na ciemnofioletową. Wykazuje wysokie właściwości antyoksydacyjne.

Ile gotować ryż

Długość gotowania ryżu zależy w głównej mierze od jego rodzaju. Pomimo, że producenci często nie wspominają o tym na opakowaniu, warto jest namoczyć ryż przed gotowaniem. Wystarczy pozostawić go w wodzie na kilka godzin. Ma to pomóc w pozbyciu się arszeniku z ziaren ryżu.
Najzdrowszy dla naszego organizmu będzie ryż niepakowany w foliowe torebki.
Pierwszym krokiem jest dokładne opłukanie ryżu pod bieżącą zimną wodą, dzięki temu nie będzie się sklejać.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i dodajemy do niej ryż (proporcje to 1 szklanka ryżu na 1,5/2 szklanki wody). Zmniejszamy ogień i delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i liczymy czas około 12-15 minut, od ponownego zagotowania się wody. Po tym czasie ryż odcedzamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.