Jak długo gotować ryż?

Jak długo gotować ryż?

Ryż bardzo często króluje w naszym menu. Można z niego przyrządzić pyszne dania. Lubi dodatki w postaci mięs, ryb, warzyw, owoców. Doskonale smakuje z rozmaitymi sosami. Posiada wiele zalet – m.in. jest lekkostrawny, nie zawiera glutenu oraz dostarcza ważnych składników.

Ile gotować ryż?

Ryż pakowany w woreczki jest niezwykle popularny, a jego przygotowanie nie stanowi najmniejszego problemu. Wystarczy wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 15-18 min. Dokładna informacja o czasie gotowania zamieszczona jest na opakowaniu produktu.
Sprawa komplikuje się, gdy mamy przyrządzić ryż sypki, ale i z tym zadaniem można sobie poradzić. Przed gotowaniem dokładnie płuczemy ryż, do chwili, aż woda będzie całkowicie czysta. Następnie wsypujemy szklankę ryżu do garnka, zalewamy 2 szklankami posolonej wody i zagotowujemy. Kiedy ryż wchłonie wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 12-15 min. pod przykryciem.
Ryż można również ugotować podobnie jak makaron, czyli w dużej ilości wody lub najpierw podsmażyć go kilka minut na oleju, a następnie zalać bulionem i gotować do miękkości.

Ile gotować ryż brązowy?

Wiele osób chętniej wybiera ryż brązowy, który jest zdrowszy i zawiera znacznie więcej drogocennych składników odżywczych. Ma dość niski indeks glikemiczny, przez co węglowodany stopniowo są uwalniane i dłużej czujemy sytość. Warto wiedzieć, że ten rodzaj ryżu znacznie dłużej się gotuje. Na jego przyrządzenie potrzeba ok. 30-40 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *