Soczewica, jak inne strączkowe warzywa, posiada masę wartościowych składników odżywczych. W tym m.in. doskonale przyswajalne białko, błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, kwas foliowy, czy potas. Jest zdrowa, smaczna i nawet osoby, które niewiele mają do czynienia z gotowaniem, będą potrafiły stworzyć z niej smaczne danie.
Ugotowana soczewica może zastąpić kaszę lub ryż i być dodatkiem do ryb, mięs, czy wegetariańskich posiłków. Pyszne są sałatki, w których występuje. Warto też zrobić z niej pastę i urozmaicić nią codziennie spożywane kanapki. Soczewica znakomicie komponuje się z przyprawami, takimi jak np. kolendra, kumin, kardamon, curry.
Ile gotować soczewicę?
Przed gotowaniem soczewicę musimy dobrze wypłukać i pozbyć się niemile widzianych dodatków, w postaci np. zepsutych ziaren. Następnie przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą – na 1 szklankę suchej soczewicy potrzebujemy 2 szklanki zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, a potem na garnek kładziemy pokrywkę i gotujemy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu zaglądamy do garnka, ponieważ soczewica zwiększa swoją objętość i być może trzeba będzie dolać wody.
Soczewicę czerwoną gotujemy ok. 15 min, soczewicę zieloną oraz żółtą ok. 20 min, a brązową ok. 35 min.
Ok. 10 – 15 min przed końcem gotowania wsypujemy sól do smaku.