Niskokaloryczne, lekkostrawne, pełne wartościowych składników, w tym m.in. białka, żelaza, potasu, witaminy A, C, K, a także witamin z grupy B – oto szparagi! Sezon na nie jest krótki, dlatego warto wykorzystać go do maksimum i sięgać po te warzywa jak najczęściej. Można z nich przyrządzić np. zupę krem, dodać do risotto, dań z makaronu, tart, czy sałatek. Świetnie smakują polane klasycznym beszamelem.
Należy wybierać w sklepie te szparagi, które pozbawione są przebarwień i nie mają wysuszonych końcówek. Nie mogą być zwiędłe, ponieważ tracą wtedy smak. Ich grubość powinna wynosić ok. 1 cm. Szparagi owinięte w wilgotną ściereczkę można przechowywać w lodówce dzień lub dwa, ale najlepszym pomysłem jest przygotowanie ich jak najwcześniej.
Ile gotować szparagi?
Przed przystąpieniem do gotowania szparagów, najpierw dobrze je myjemy i osuszamy. Białą odmianę obieramy (oprócz główek), by nie zostały żadne włókna i pozbywamy się zdrewniałych końcówek, czyli ok. 1/3 warzywa od dołu. W przypadku zielonej odmiany wystarczy tylko odciąć końcówki, nie trzeba jej obierać.
Szparagi najlepiej gotować pod przykryciem w wąskim, wysokim garnku tak, by ich główki wystawały ponad poziom wody. Warto lekko związać warzywa nitką, a do wody poza solą dodać odrobinę cukru. Szparagi można też włożyć do garnka „na leżąco”. Biała odmiana gotuje się ok. 10 – 15 min.
Jak długo gotować zielone szparagi?
Zielone szparagi nie wymagają obierania, więc szybciej je przyrządzimy. Czas ich gotowania też jest krótszy – muszą spędzić w garnku ok. 5 – 7 min. Można co jakiś czas nakłuwać warzywo widelcem, by ocenić kiedy będzie odpowiednie do jedzenia. Niektórzy wolą miękkie szparagi, inni te w wersji chrupiącej.