Jak długo gotować warzywa na sałatkę?

Jak długo gotować warzywa na sałatkę?

Sałatka jarzynowa to nieodłączny element wielu spotkań w gronie rodziny i znajomych. Ten przysmak jest podawany przy okazji różnego rodzaju świąt i ważnych uroczystości. Sałatka jarzynowa tak mocno wrosła w polską mentalność, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świętowania ważnych chwil. Choć praktycznie każdy ze smakiem zje sałatkę jarzynową, to tylko nieliczni (z reguły osoby zajmujące się przyrządzaniem sałatki) wiedzą, ile czasu należy poświęcić na ugotowanie sałatki jarzynowej. Sprawdź sam już teraz.

Sałatka jarzynowa – podstawowe składniki

Chociaż sałatka jarzynowa to tradycyjna polska potrawa, to jednak w każdym domu jest w inny sposób przyrządzana. Każda rodzina ma swój własny przepis na jarzynówkę. Dlatego będąc u znajomych nie bądź zdziwiony, że w ich sałatce jarzynowej zabrakło np. groszku konserwowego. Tak naprawdę każdy korzysta z nieco zmodyfikowanego przepisu mieszając ze sobą produkty, które w innych miejscach nie są w ogóle brane pod uwagę podczas komponowania sałatki.
Proste składniki to sekret sukcesu tej sałatki. Jarzynówka może wydawać się dość niepozorna, ale składa się z wielu smacznych składników. Tradycyjną sałatkę jarzynową robi się z użyciem takich produktów jak: jajka, marchewka, pietruszka, ziemniaki, ogórki kiszone czy zielony groszek. Niektórzy do sałatki jarzynowej dołączają również cebulę oraz jabłko. Następnie wszystkie te artykuły spożywcze trzeba pokroić w kostkę i umieścić razem w jednej misce. Sałatkę jarzynową tradycyjnie miesza się z majonezem i doprawia do smaku solą i pieprzem. Czasem oprócz samego majonezu dodaje się również odrobinę musztardy, by wzmocnić smak całego dania.

Jak długo gotować warzywa na sałatkę jarzynową?

Aby sałatka rzeczywiście była smaczna i przypadła do gustu rodzinie oraz gościom, należy zadbać o to, by składniki były ugotowane w odpowiednim czasie. Należy uważać, by nie rozgotować marchewki, pietruszki czy ziemniaków, ponieważ takie warzywa będą potem zbyt miękkie, stracą swoje właściwości odżywcze, a dodatkowo mogą być niesmaczne.
Warzywa można gotować w jednym wspólnym garnku. Do naczynia należy wlać wodę oraz umyte marchewki, ziemniaki oraz pietruszkę. Jarzyny powinny być nieobrane. Wodę posólmy. Następnie gotujmy warzywa do uzyskania przez nie miękkości. Najczęściej potrzeba 40 minut, by warzywa ugotowały się. Natomiast czas gotowania jajek powinien być o wiele krótszy. Ten produkt wystarczy gotować około 6 minut, by uzyskać jajko na twardo. Po ugotowaniu warzywa należy odcedzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka również powinny być pokrojone w kostkę.
Sałatka jarzynowa to hit wielu imprez. Jednak, by była odpowiednio zrobiona, należy pamiętać o tym, by nie rozgotować ani nie pozostawić surowymi warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.