Jak długo gotować wołowinę?

Jak długo gotować wołowinę?

Wołowina to niezwykle szlachetny gatunek mięsa. Odpowiednio przygotowana zachwyca smakiem oraz kruchością. Posiada spore ilości dobrze przyswajalnego białka, szereg witamin, żelazo, fosfor, cynk i kreatynę.

Kupując wołowinę należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej kolor. Jasnoczerwony odcień mięsa i tłuszcz w kremowej barwie – takie mięso wybierajmy. Wołowina dobrej jakości jest sprężysta, po naciśnięciu palcem bardzo szybko wróci do pierwotnego kształtu. Ważne – wołowinę zawsze kroimy w poprzek włókien. Wtedy pozostanie soczysta oraz miękka. Aby nie szarpać mięsa używajmy dobrze naostrzonego noża.

Do gotowania najlepiej nadaje się szponder, łata, pręga, mostek. Przed przystąpieniem do przyrządzania dania, należy umyć mięso pod wodą i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Jeśli przygotowujemy zupę, włóżmy mięso od razu do zimnej, lekko osolonej wody. Mamy wtedy pewność, że potrawa przejdzie smakiem wołowiny. Natomiast jeśli zamierzamy przyrządzić drugie danie z wołowiny, włóżmy ją do gotującej się, nieosolonej wody, by nie traciła swych soków. Mięso gotujemy pod przykryciem. Pamiętajmy o tym, by usuwać pianę, która się wytworzy na powierzchni wody. 1 kg wołowiny gotuje się przez ok. 1,5 godz. Zanim pokroimy ugotowane mięso, warto zostawić je w wywarze przez 15 min, aby zachowało soczystość.

Jak długo smażyć wołowinę?

Przed przyrządzeniem dania z wołowiny wyjmijmy je wcześniej z lodówki. Chodzi o to, aby uzyskało temperaturę pokojową. Nie solimy wołowiny przed smażeniem – to zasada, której należy się trzymać, by przyrządzić miękkie, kruche mięso. Nie rozbijamy jej też tłuczkiem, a jedynie kroimy na kawałki odpowiedniej dla nas grubości. Wołowinę w postaci steków smażymy na solidnie rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni grillowej lub żeliwnej. Mięso przekładamy na drugą stronę używając łopatki, absolutnie nie nakłuwamy go widelcem.

Jak długo smażyć stek wołowy?

Wszystko zależy od preferowanego stopnia wysmażenia. Kawałek o grubości ok. 2 cm i wadze ok. 150 g, aby był rare, czyli krwisty smażymy 1-2 min z każdej strony, medium rare, czyli średnio krwisty 2-3 min z każdej strony, medium, czyli średnio wysmażony 3-5 min z każdej strony, a well done, czyli dobrze wysmażony 6-8 minut z każdej strony. Im delikatniejszy kawałek mięsa, tym szybciej uzyskamy odpowiedni stopień wysmażenia. Steki z polędwicy będą szybciej gotowe, niż te np. z antrykotu. Przygotowanych steków nie podawajmy od razu, należy dać im chwilę na „odpoczynek”.

Ile piec wołowinę?

1 kg wołowiny pieczemy ok. 1,5 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Można wykorzystać rękaw foliowy i w nim przyrządzić danie. To bardzo praktyczne i wygodne rozwiązanie. Nie trzeba martwić się o to, że wysuszymy mięso. Wołowinę w tej formie można zajadać na ciepło i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *