Jak długo gotować ziemniaki?

Jak długo gotować ziemniaki?

Niedrogie, ogólnodostępne oraz pyszne – ziemniaki królują w naszych kuchniach. Zawierają witaminę C, potas, fosfor, beta-karoten i co nie bez znaczenia, są niskokaloryczne. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie bez nich codziennego menu. Często spożywamy je na obiad polane sosem lub masłem, ale uwielbiamy też dodawać te warzywa do zup, sałatek, przygotowywać z nich zapiekanki, babki, placki, a nawet gofry. Pomysłów na dania z ziemniakami jest naprawdę mnóstwo.

Ile gotować ziemniaki?

Jeśli chcemy podać ziemniaki w całości, np. jako część obiadowego menu, wybierzmy warzywa równej wielkości, ponieważ wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Przed gotowaniem należy dokładnie wyszorować je pod bieżącą wodą, a następnie cienko obrać przy pomocy noża lub obieraczki.

Do garnka wlewamy wodę (tyle, aby przykryła warzywa) i na każdy litr wsypujemy ok. łyżeczkę soli. Ziemniaki najlepiej wkładać do wrzątku, wtedy zachowają najwięcej swych wartości. Gotujemy je pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Średniej wielkości warzywa będą dobre po ok. 25-30 min. (liczymy od momentu ponownego zagotowania wody). Pokrojone w ćwiartki, czy kostkę ziemniaki potrzebują znacznie mniej czasu. Nakłuwając je widelcem sprawdzimy miękkość. Po ugotowaniu odlewamy wodę i zostawiamy na moment garnek na najmniejszym ogniu, aby ziemniaki odparowały.

Jak długo gotować ziemniaki w mundurkach?

Dobrze umyte ziemniaki w mundurkach wkładamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok. 25-30 min. (od momentu wrzenia). Kiedy są gotowe skórka na nich po nakłuciu zaczyna lekko pękać. Po ugotowaniu, podobnie jak w przypadku obranych ziemniaków, odlewamy wodę i zostawiamy na chwilkę garnek na najmniejszym ogniu, pozwalając im odparować.

Ile piec ziemniaki w piekarniku?

Nie brakuje miłośników pieczonych ziemniaczków. Cudny aromat, chrupiąca skórka – nie można się im oprzeć. Aby przygotować ten specjał, myjemy, obieramy i kroimy ziemniaki na ok. 4 cm kawałki, a następnie gotujemy ok. 7-8 min w osolonej wodzie (tak, by były w połowie miękkie). Po tym czasie odcedzamy je, czekamy aż nieco ostygną, nacieramy ulubionymi przyprawami, np. papryką, rozmarynem, polewamy lekko olejem, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 220° przez ok. 25 min. do momentu, gdy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.

Cenne rady:

  • do wody, w której gotują się ziemniaki można dodać łyżkę masła lub oleju, wtedy warzywa zachowają swój kolor
  • ciekawy smak uzyskamy dodając do gotujących się ziemniaków ząbek czosnku, natkę pietruszki, bądź świeżą bazylię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *